Tentoonstellingen aanmelden

Nieuwe jongste museumdirecteur van Nederland bij Villa Mondriaan

 • 3 jaar geleden

Het bestuur van museum Villa Mondriaan te Winterswijk heeft Charlotte Rixten benoemd als nieuwe directeur. Charlotte (25) werkte tot voor kort in de Schotse Hooglanden na een studie aan de universiteit van Edinburgh. Zij was al eerder bij Villa Mondriaan betrokken als een succesvol junior-directeur. Charlotte volgt Judith Kadee op, die met ingang van 14 januari a.s. conservator wordt van museum Escher in het Paleis in Den Haag. Opnieuw heeft Villa Mondriaan gekozen voor een jonge veelbelovende directeur met internationale ervaring in de culturele wereld. Charlotte: “Het voelt goed om met nieuwe kennis en ervaring terug te keren naar museum Villa Mondriaan, waar, naast de grote namen, aandacht is voor experimentele kunst van jonge veelbelovende kunstenaars.” 

Charlotte Rixten heeft gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daar behaalde zij twee bachelors: International Relations and International Organization en Kunstgeschiedenis. Zij behaalde cum laude haar researchmaster in Collections and Curating Practices aan de universiteit van Edinburgh, waar zij kon studeren dankzij een beurs van het VSBFonds. Hier was zij betrokken bij de organisatie van een aantal tentoonstellingen, waaronder een pop up-tentoonstelling rondom creatieve therapie voor mensen met dementie. Charlotte: “Kunst bestaat niet in een vacuüm, maar is een werkzaam bestanddeel van onze samenleving. De vraag wat een kunstwerk mét ons doet en vóór ons doet, is interessant voor iedereen.”  

Tijdens haar studietijd in Groningen werkte zij bij het Universiteitsmuseum Groningen en liep stage als assistent-curator bij Museum De Buitenplaats in Eelde. Ook heeft zij aan het einde van haar studie een stage gedaan op de culturele afdeling van de Nederlandse ambassade te Canberra, Australië.

Het bestuur heeft er alle vertrouwen in dat Charlotte museum Villa Mondriaan verder zal ontwikkelen in organisatorisch en artistiek opzicht. Charlotte: “In de afgelopen 5 jaar is door mijn voorgangers een geweldig museum opgezet dat nog iedere dag groeit. Ik ga mijn uiterste best doen die groei door te zetten en nog meer te laten zien wat Villa Mondriaan kan.” 

Museum Villa Mondriaan bestaat dit jaar 6 jaar. Het museum is in 2013 geopend door H.K.H. Prinses Beatrix en heeft zich in het bijzonder toegelegd op het vroege werk van Piet Mondriaan, dat voor een deel in Winterswijk en omgeving is ontstaan. Mondriaan woonde van 1880 tot 1892 met zijn familie aan de Zonnebrink in Winterswijk. Het museum is gehuisvest in de voormalige woning van de familie Mondriaan. Ieder jaar komen zo’n 15.000 bezoekers naar het museum, dat werk van zijn tijdgenoten laat zien naast schilderijen van Mondriaan. Ook wordt aandacht besteed aan werk van jonge en veelbelovende kunstenaars in telkens wisselende tentoonstellingen. Meer dan 1000 leerlingen volgen ieder jaar een educatieprogramma in het museum.

Momenteel is tot en met 3 maart de tentoonstelling Het Spirituele Pad te zien, over de levensbeschouwelijke oriëntatie van Piet Mondriaan. Deze tentoonstelling is samengesteld door Benno Tempel, directeur van het Gemeentemuseum Den Haag.

Bron: persbericht Villa  Mondriaan
Beeld: Charlotte Rixten © Iris Zaagman


Reageer op Nieuwe jongste museumdirecteur van Nederland bij Villa Mondriaan

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 14 reacties op Nieuwe jongste museumdirecteur van Nederland bij Villa Mondriaan
 1. Ima

  Greetings! Very useful advice within this post! It is the little changes
  that will make the greatest changes. Thanks for sharing!
  Somebody essentially lend a hand to make significantly articles I’d state.
  This is the very first time I frequented your website page and so far?
  I surprised with the research you made to make this
  actual publish amazing. Fantastic process! Ahaa, its good discussion regarding
  this post here at this web site, I have read all that, so at this time me also commenting at this place.
  http://cspan.co.uk