Tentoonstellingen aanmelden

Nieuwe visuele identiteit Kunstmuseum Den Haag

 • 2 jaar geleden

Kunstmuseum Den Haag (voorheen Gemeentemuseum Den Haag) is vanaf vandaag een feit. Voor een groter publiek wordt duidelijker wat het museum is en waar het voor staat, namelijk een veelzijdig kunstmuseum dat onlosmakelijk verbonden is met de stad Den Haag en haar inwoners. Monet – Tuinen van verbeelding is de eerste tentoonstelling die het museum onder de nieuwe naam presenteert. In de opmaat naar de opening op 12 oktober is het nieuwe logo onthuld.

Het logo van Kunstmuseum Den Haag maakt deel uit van een nieuwe visuele identiteit die zijn oorsprong vindt in het Berlagegebouw en de museumcollectie. Het beeldmerk brengt een ode aan de gele baksteen die sinds 1935 het gezicht van het museum bepaalt. Niet alleen de kleur van deze steen is uitgesproken, maar ook zijn langgerektheid. De proporties zijn afgestemd op de maateenheid van 11 cm die architect H.P. Berlage door het hele gebouw heeft toegepast. Het concept van de nieuwe huisstijl is tot stand gekomen in samenwerking met het Amsterdamse bureau KesselsKramer en door het Haagse bureau Vruchtvlees vertaald naar de diverse communicatiemiddelen.

Naast het logo, omvat de nieuwe visuele identiteit een nieuwe, door Peter Bilak ontworpen, letter in de Haagse typografische traditie. Het idee voor deze opvallende K is voortgekomen uit de grafiekcollectie van het museum. Bilak heeft zich voor het ontwerp laten inspireren door het werk van vormgever Piet Zwart. Specifiek gaat het om een letter die Zwart gebruikte op advertenties voor de Nederlandsche Kabelfabriek te Delft, waar hij tussen 1923 en 1933 huisontwerper was. Bilak gebruikt de basisconstructie van Zwarts K en geeft er een hedendaagse draai aan. De overige tekst staat in de Ping, een lettertype dat is ontwikkeld door Bilaks studio Typotheque.

“Mijn uitgangspunt is dat Kunstmuseum Den Haag een Haags museum is met een internationale uitstraling”, aldus Peter Bilak. “Het letterbeeld van het nieuwe logo refereert aan het bestaande, maar voegt ook iets nieuws toe: de typografie is prikkelend, uitdagend en plaatst het museum in deze tijd als een veelzijdig instituut.”

Vanaf vandaag is het logo tussen de eerste schetsen van Bilaks hand te zien in het museum. De komende tijd zal de nieuwe huisstijl zich gaandeweg ontvouwen en zichtbaar worden in nieuwsbrieven, postercampagnes en andere (online) uitingen.

Directeur Benno Tempel: “De nieuwe naam en visuele identiteit passen bij het heden en verleden van een museum dat mede is opgericht door kunstenaars en is gevestigd in een architectonisch kunstwerk. We bieden ruimte aan allerlei uitingen van kunst, en blijven dit in de toekomst ook doen. Nog meer willen we deze ruimte delen met een breed en divers publiek. We vinden namelijk dat iedereen dicht bij kunst moet kunnen komen. Kunst is emotie, creëert energie, bij iedereen op zijn of haar eigen manier. De nieuwe naam gaat ons helpen om dit te bereiken.”

Bron: persbericht Kunstmuseum Den Haag
Beeld: Nieuwe identiteit Kunstmuseum Den Haag. Foto: Jurriaan Brobbel


Reageer op Nieuwe visuele identiteit Kunstmuseum Den Haag

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Nieuwe visuele identiteit Kunstmuseum Den Haag
 1. Marja de Lange

  Spannende ontwikkeling die ik graag volg,
  succes met verdere uitrol en kom 18 oktober kijken,
  met vrienedlijke groet,
  Marja de Lange

  • Frank

   In nrc van 6 dagen geleden stond: “Een investering van tonnen?
   „Nee, nee, nee. Als we al de budgetten van circa 4 jaar bij elkaar optellen komen we wellicht uit bij een ton. Het is op een economisch verantwoorde manier gedaan ” Dus dat valt mee.