Tentoonstellingen aanmelden

Onthulling Thorbecke monument in Den Haag

  • 8 maanden geleden

In het bijzijn van premier Mark Rutte en burgemeester Jozias van Aartsen wordt zaterdag 11 februari het Haagse monument voor de negentiende-eeuwse staatsman J.R. Thorbecke onthuld. Thom Puckey ontwierp een intrigerend ensemble met een bijna filmische structuur. Daarin raken de negentiende en de eenentwintigste eeuw elkaar. De doorwerking van het gedachtegoed van Thorbecke in onze tijd is voelbaar in diens blik richting ‘het Torentje’. Voor het standbeeld is gebruik gemaakt van een opvallende materiaalcombinatie van marmer en roestvrij staal.

Het model van het Thorbecke monument was eerder te zien in de tentoonstelling ‘Om nooit te vergeten… Welke kleur hebben onze Haagse monumenten?’ in Atrium Den Haag, 2015.

Met de onthulling wordt uitvoering gegeven aan een initiatiefvoorstel van de gemeenteraad van Den Haag uit 2008 om naast de monumenten voor Johan de Witt, Johan van Oldenbarnevelt en Willem Drees, ook voor Johan Rudolph Thorbecke, de grondlegger van onze constitutionele monarchie, een waardig en tijdloos monument op te richten. Stroom Den Haag trad op als adviseur en begeleider.

Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872) woonde voor een belangrijk deel van zijn leven in Den Haag en verrichtte in deze stad ook zijn werk. In 1848 ontwierp Thorbecke de Nederlandse grondwet. Deze grondwet vormt tot op de dag van vandaag het fundament onder onze rechtstaat. Een monument voor deze staatsman is in de regeringsstad Den Haag dan ook op zijn plaats. Andere standbeelden van Thorbecke zijn te vinden in zijn geboortestad Zwolle en in Amsterdam.

Bron: Persbericht Stroom Den Haag
Beeld: Thom Puckey, Thorbecke Monument (detail). Foto: Courtesy Thom Puckey.


Reageer op Onthulling Thorbecke monument in Den Haag

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Er is één reactie op Onthulling Thorbecke monument in Den Haag