Tentoonstellingen aanmelden

Oud-inwoners Aleppo delen persoonlijke verhalen in Tropenmuseum

  • 6 maanden geleden

Hoe verbeeld je het cultuurhistorisch belang van een stad die voornamelijk bekend staat om oorlog? Een stad wordt gevormd door haar inwoners. Het Tropenmuseum deed daarom een oproep aan oud-inwoners van Aleppo om op te treden als gastheer of gastvrouw in de tentoonstelling ‘Aleppo’, die gistervanavond officieel werd geopend in aanwezigheid van minister Koenders. Jong, oud, man, vrouw, christen, moslim, Armeens, Koerdisch, homo en/of vader: zo divers als de stad is het team dat je meeneemt door de tentoonstelling. Zij delen hun herinneringen aan en persoonlijke verhalen over de stad. Directeur Stijn Schoonderwoerd: “De samenwerking met onze Syrische rondleiders ervaren wij als ontzettend inspirerend en verbindend. Met de wekelijkse rondleidingen willen we deze ervaring delen met onze bezoekers. De persoonlijke verhalen brengen de tentoonstelling tot leven.”

Persoonlijke verhalen
Elke zondag vanaf 23 april nemen oud-inwoners van Aleppo, vaak op de vlucht voor oorlog, bezoekers mee door de tentoonstelling Aleppo. Voormalig tourguides Mohannad en Mahmoud ontvangen museumbezoekers bij de ingang van het Tropenmuseum. Zij stellen hen vervolgens voor aan de rondleiders zoals Shahed, die gek is op typisch Syrisch eten en daar graag over vertelt. Of aan de Armeens-Christelijke Armen, die zijn persoonlijke ervaringen als homo in Aleppo deelt. In een uur ontmoet je verschillende oud-inwoners van Aleppo die ieder op persoonlijke wijze een ode brengen aan de stad en de Syrische cultuur.

Over de tentoonstelling
Aleppo was de afgelopen maanden continu in het nieuws vanwege het conflict dat zich daar afspeelt, met een onvolledig en gekleurd beeld als onvermijdelijk gevolg: de stad wordt geminimaliseerd tot brandhaard en zijn oud-inwoners tot vluchtelingen. Het Tropenmuseum wil zijn bezoekers meer laten zien van deze bijzondere stad. Een maquette van Aleppo vormt het middelpunt van de tentoonstelling. Foto’s van onder andere Stanley Greene en Zilveren Camera-winnaar Eddy van Wessel, briefkaarten en films geven een beeld van de stad tijdens en voor het conflict.

Reserveren voor de rondleidingen kan via de website van het Tropenmuseum. Deze zijn tot stand gekomen in samenwerking met Refugee Start Force, waar de opbrengsten van de rondleidingen aan gedoneerd worden. Aleppo is te zien tot eind december 2017.

Bron: Persbericht Tropenmuseum
Beeld: Oud-inwoners van Aleppo delen persoonlijke verhalen in de tentoonstelling Aleppo. Foto: Desiré van den Berg / BERG DOT JPEG.


Reageer op Oud-inwoners Aleppo delen persoonlijke verhalen in Tropenmuseum

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht