Tentoonstellingen aanmelden

Performancepionier Ulay overleden op 76-jarige leeftijd

  • 2 jaar geleden

Frank Uwe Laysiepen – beter bekend als de kunstenaar Ulay en de voormalige partner van Marina Abramović – is vanmorgen op 76-jarige leeftijd overleden aan kanker.

Hij is voornamelijk beroemd om zijn jarenlange samenwerking met Abramović, die hij in 1976 ontmoette in Amsterdam. In 1988 beëindigde het stel hun relatie. In hun laatste performance ‘The Lovers’ liepen ze over de Chinese Muur. Ieder begon aan een kant; na bijna zesduizend kilometer en drie maanden troffen ze elkaar ergens in het midden, om daarna afscheid van elkaar te nemen. Na deze periode heeft Ulay een eigen oeuvre opgebouwd op het snijvlak van fotografie en performance. Afgelopen november nog opende Ulay de Ulay Foundation Project Space in Ljubljana, ter ere van zijn 76ste verjaardag. In november 2020 organiseert het Stedelijk Museum in Amsterdam een solotentoonstelling rond zijn werk.

Bron: The Art Newspaper
Beeld: Marina Abramović & CODA Museum, via Wikimedia Commons


Reageer op Performancepionier Ulay overleden op 76-jarige leeftijd

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 2 reacties op Performancepionier Ulay overleden op 76-jarige leeftijd
  1. angela van berlaer

    Altijd al verbluft geweest om hun speciale band als performance kunstenaars en als mensen ,weer een uniek persoon verdwenen van deze aarde…Vaarwel Ulay xxx

  2. Heleen van Lanschot

    Mark en Simone en kinderen. Jurriaan en zus, uschi gecondoleerd met het verlies. Ik heb hem tweemaal mogen ontmoeten en vond hem zeer aimabel.