Tentoonstellingen aanmelden

Rijksmuseum Boerhaave wint European Museum of the Year Award 2019

  • 3 jaar geleden

Rijksmuseum Boerhaave in Leiden is zaterdagavond uitgeroepen tot European Museum of the Year. Dit is de oudste en meest prestigieuze museumprijs in Europa.

De internationale jury roemt het geheel vernieuwde wetenschapsmuseum in Leiden: “The exceptional public quality of this museum results from its artful approach to communicating science. Important and beautiful objects are interpreted using the latest technologies and the personal stories of those driven by a passion for the pursuit of knowledge. The result is science with a human face, inspiring curiosity and amazement as well as engaging a wide public in debates on important scientific and ethical questions issues of our time.”

Directeur Amito Haarhuis nam de prijs in ontvangst tijdens EMYA 2019 in Sarajevo. “Dit is een groot compliment. Bezoekers laten ons al dagelijks merken dat ze het vernieuwde museum enorm waarderen; iets waar we ongelooflijk trots op zijn. Ook ontvangen we veel collega-musea die inspiratie bij ons opdoen voor vernieuwingen in hun museum. Deze prijs is echt de kers op de taart.” De prijs werd uitgereikt door het European Museum Forum, dat onder de Raad van Europa valt en de prijs al sinds 1977 uitreikt. Jaarlijks beloont de jury innovatieve ontwikkelingen die de publieke kwaliteit verhogen en een grote invloed kunnen hebben op het nationale en internationale vlak. Dit jaar waren er 40 genomineerde musea. De laatste Nederlandse winnaar was het Rijksmuseum in 2015.

Prijswinnende vernieuwingen
Rijksmuseum Boerhaave onderging een grondige renovatie en greep die gelegenheid aan om het opnieuw in te richten. De presentatie van de vaste collectie is nu op de eerste verdieping en de tijdelijke tentoonstellingen op de begane grond. Ook is er een nieuwe museumwinkel, museumcafé en zalen voor lezingen en evenementen. De presentatie van de vaste collectie kreeg een complete make-over. Het is nog net zo esthetisch als voorheen, maar is nu gericht op een breder publiek. De voormalige chronologische opzet heeft plaatsgemaakt voor een heldere indeling in vijf thema’s; ieder met een eigen sfeer: Gouden Eeuw, Ziekte & Gezondheid, Machtige Verzamelingen (over de verlichting), Water, Elektriciteit & Data (over technologie) en Grote Vragen (over moderne wetenschap). De wereldberoemde objecten zijn verrijkt met films, animaties, replica’s die de bezoeker mag aanraken, digitale magazines met additionele informatie, verhalen van patiënten en educatieve games. Op die manier komt de rijkdom aan verhalen achter de collectie tot leven en wordt het verleden verbonden met het heden en de toekomst. “Net als wetenschappers zijn wij ongelooflijk gepassioneerd met ons werk bezig. We hebben een unieke collectie en door het vertellen van de verhalen achter de objecten en achter de wetenschappers leggen we de verbinding met het leven van de bezoekers.“, aldus directeur Amito Haarhuis.

Bron: persbericht Rijksmuseum Boerhaave
Beeld: Anatomisch Theater, Rijksmuseum
Boerhaave


Reageer op Rijksmuseum Boerhaave wint European Museum of the Year Award 2019

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 3 reacties op Rijksmuseum Boerhaave wint European Museum of the Year Award 2019
  1. Janine Otto

    Felicitaties met deze terechte Award 2019.
    Onlangs bezocht ik het Rijksmuseum Boerhaave waar we een vergaderingen mogelijkheid kregen en na een heerlijke lunch een vakkundige rondleiding kregen waar de wondere wereld en zijn ontwikkeling door de Eeuwen heen op allerlei gebied aan ons werden getoond.
    De prachtige opstelling en het gebruik van moderne educatieve middelen maakte het voor kinderen maar ook voor volwassenen tot een waren belevenis. Zelfs de Sky was not the limit. veel succes verder.