Tentoonstellingen aanmelden

Rijksmuseum verwerft fotoboek eerste vrouwelijke fotograaf

  • 4 maanden geleden

De Engelse botanicus en fotografe Anna Atkins (1799-1871) vervaardigde tussen 1843 en 1853 meerdere exemplaren van Photographs of British Algae. Op dit moment zijn ongeveer twintig complete of incomplete exemplaren van het boek bekend. Geen enkel exemplaar is gelijk qua samenstelling of omvang. Het door het Rijksmuseum verworven boek is een zeldzaam exemplaar door het grote aantal van 307 foto’s, en de zeer goede conditie van de foto’s en de negentiende-eeuwse band.

Blauwdrukken
Atkins produceerde voor de verschillende exemplaren enkele duizenden cyanotypieën, oftewel blauwdrukken. Deze fotografische techniek was in die tijd de enige vrij simpele en goedkope manier om contactafdrukken te maken. Door gebruik van twee ijzerzouten, en de blootstelling aan sterk licht ontstaat een cyaanblauwe kleur. Desalniettemin vergde dit proces veel tijd en moeite. Alle handelingen moesten met de hand worden uitgevoerd: het lichtgevoelig maken van het papier, het belichten, het spoelen en het drogen. De afdrukken konden alleen gemaakt worden bij voldoende zonlicht, een reden temeer dat Atkins er uiteindelijk tien jaar over deed.

Het Rijksmuseum kocht het album voor € 450.000 van een particulier met steun van de BankGiro Loterij, de Familie W. Cordia/Rijksmuseum Fonds en het Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds.

Rijksmuseum fotocollectie
Het Rijksmuseum wil zijn publiek internationale fotografie laten zien in al haar verscheidenheid. Om die reden verzamelt het actief zowel Nederlandse als buitenlandse fotografie. Het heeft inmiddels een kwalitatief en kwantitatief sterke, omvangrijke en gevarieerde collectie opgebouwd. Van de pionierstijd, waarvan Atkins’ werk een belangrijk voorbeeld is, tot nu.

Tentoonstelling
Driehonderd foto’s uit eigen collectie tonen van 17 juni t/m 17 september 2017 hoe gevarieerd de fotografie was meteen sinds haar uitvinding in 1839. Te zien zijn portretten, naakten, stadsgezichten en reisfoto’s, maar ook foto’s voor de wetenschap en reclame, en de eerste amateurkiekjes.

Bron: Persbericht Rijksmuseum
Beeld: Algen, Anna Atkins, ca. 1843 – ca. 1853. Behoort tot ‘Photographs of British Algae Cyanotype Impressions.’ Aankoop met steun van de BankGiro Loterij, de Familie W. Cordia/Rijksmuseum Fonds en het Paul Huf Fonds/Rijksmuseum Fonds.


Reageer op Rijksmuseum verwerft fotoboek eerste vrouwelijke fotograaf

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Er is één reactie op Rijksmuseum verwerft fotoboek eerste vrouwelijke fotograaf
  1. Debby Greive

    Een fantastische ontwikkeling ook als we kijken in de tijd wanneer de fotografie/afdrukken in de kinderschoenen stonden en dan door een vrouwelijke fotograaf! Chapeau.