Tentoonstellingen aanmelden

Sluiting dreigt voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

 • 1 jaar geleden

Het voortbestaan van Museum Ons’ Lieve Heer op Solder loopt ernstig gevaar door het wegvallen van subsidie. Ondanks een positieve beoordeling kan het Amsterdams Fonds voor de Kunst de aangevraagde vierjarige subsidie wegens geldgebrek niet uitkeren. De financiële situatie van het museum wordt daarmee zo kritiek dat sluiting dreigt.

Het AFK heeft afgelopen maandag aan het museum laten weten dat de aanvraag voor de vierjarige subsidie over de periode 2021 – 2024 niet kon worden gehonoreerd. Hoewel het advies over de aanvraag positief was, beschikt het Fonds over onvoldoende budget om tot uitkering over te gaan. Het bericht sloeg bij het museum in als een bom. Directeur Birgit Büchner: “Ik ben verbijsterd. Museum Ons’ Lieve Heer op Solder behoort tot het cultureel en religieus erfgoed van Amsterdam. Het zeventiende-eeuwse woonhuis met de verborgen kerk op zolder representeert drie eeuwen Amsterdamse geschiedenis. Bovendien focussen we met ons museum op de actuele betekenis van dit unieke monument voor onze stad. Deze link met het heden wordt hoog gewaardeerd, zowel door bezoekers en scholen als door het AFK.”

Museum Ons’ Lieve Heer op Solder behoort samen met het Rijksmuseum tot de oudste musea van Amsterdam. Het museum voltooide vijf jaar geleden een omvangrijke verbouwing. 

Bron: persbericht Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
Foto: Arjan Bronkhorst


Reageer op Sluiting dreigt voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 41 reacties op Sluiting dreigt voor Museum Ons’ Lieve Heer op Solder
 1. Alex Assmann

  Eeuwig zonde als dit museum zou moeten sluiten.
  Als puber nog tijdens de Stille Omgang moge helpen lucht te pompen in het orgel.
  Wil graag ondersteunen.

 2. Romie Ritsma

  Ik ben meerdere keren in dit Museum
  geweest en kan mij als stad van de wereld niet voorstellen dat dit Museum moet sluiten en dan verpauperd ! Het is geschiedenis over Vrijheid van mensen!

 3. J. Strooper

  Dat kan toch niet waar zijn?! Graag wil ik een financiële bijdrage storten, als dat nog zinvol is. Kunt u mij het rekening nr. sturen.
  Dank en vriendelijke groet, Joop Strooper

 4. Henrike

  waar kunnen wij nog schuilen tegen de
  Amsterdamse cultuurbarbaren als
  Ons’ Lieve Heer op Solder niet meer
  veilig is? Dit kan en mag niet gebeuren!

 5. Nellie Cornelisse

  Dit kan toch niet: zo’n prachtig museum en nog religieus en cultureel erfgoed bovendien!
  Wanneer gaat dit land toch eindelijk zijn cultuur, op welk gebied dan ook, eens koesteren.

 6. Monika Chao

  Het mooiste museum van Amsterdam. Typisch Amsterdams en van internationale betekenis en allure. Amsterdam huilt als dit werkelijkheid wordt.

 7. Bettie ter Braake

  Wat een onjuiste beslissing om de subside te stoppen aan deze prachtige schuilkerk.
  Cultureel erfgoed van Amsterdam!

 8. Nicolette van Zanten

  Natuurlijk moet het museum niet sluiten, maar ik hoop dat de katholieke kerk de noodzaak voelt van het behoud van dit erfstuk en (natuurlijk) kan bijdragen aan een belangrijk deel van hun geschiedenis?

 9. W. Bänziger.

  sluiting zou een culturele aderlating, zo niet een schande van de bovenste plank, zijn. ik wil wel meer belasting betalen, zodat het culturele niveau gehandhaafd kan blijven. ik vind trouwens de verbouwing wel geslaagd .

 10. Ferry Jongbloed

  Het is pijnlijk -en ook onbegrijpelijk- dat het museum blijkbaar alleen de deur kan openhouden als het subsidie ontvangt van het AFK. Gelukkig wordt de soep nooit zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Er komt vast een vloedgolf van verontwaardiging die zal leiden tot een substantiële meerjarige subsidie linksom of rechtsom. En als de subsidie er niet komt, dan kan het museum altijd nog haar ambitieniveau bijstellen tot een realistisch niveau en het entreegebouw aan de overkant van de steeg overdoen aan een tandartsenpraktijk. Het als privaat initiatief begonnen museum kan nog steeds op steun van vele (private) fans rekenen. Misschien is het tijd om een weerbestendige publiek-private constructie op te zetten die het museum ook in tijden van storm overeind houdt! Museum Ons’ Lieve Heer op Solder, voorheen Museum Amstelkring, is het waard.

 11. Louise Bloem

  Na de verbouwing vind ik het museum zo verpest met die nieuwbouw en beeldjes zijn uit de kerk gehaald zoals ds Brugman.
  Nee, het originele is er af Zo hoeft het van mij niet meer

 12. drs. Jan GERITS

  Het is werkelijk onbegrijpelijk dat een dergelijk cultuur-historisch gebouw, met een belangrijk museum, zou moeten gesloten worden en verdwijnen. Het voortbestaan moet toch mogelijk zijn ! Ik kijk er met veel belangstelling naar uit !

 13. Wim van der Weiden

  Onbegrijpelijk. Dit moet een vergissing zijn. Gelukkig is er nog tijd om de beslissing terug te draaien.
  Namens de European Museum Academy,
  Wim van der Weiden

 14. Jolanda

  Fundraising en BankGiro loterij aanschrijven. Zij zouden nu toch ook budget moeten vrij maken voor kleinere musea nu de grote sowieso al uit de pot van de overheid geld krijgen.

 15. Frans Commelin

  Zo’n belangrijk en rijk stuk geschiedenis mag niet verdwijnen. Maar de keuzes voor cultuur zijn wel duidelijk : als het geen divers jong publiek aantrekt, is het niet belangrijk.

 16. Tita

  Sluiting van dit museum, is afbraak van dit monument van religieuze beleving en strijd daarvoor, door alle tijden heen. De religieuze bonden, kerken en kerkbestuurders zouden dit moeten aangrijpen om zichzelf kenbaar te maken en hun van oudsher voldoende financiële middelen in te zetten voor het behoud van dit erfgoed. Een vermogen in eeuwenlange religieuze cultuur opgebouwd. Religieuze organisaties kunnen het Ownership’ hiervan bekennen in deze tijd van de virus plaag en economische crisis.

 17. Marie Breedt

  Ek sal bevoorregd wees om n bedrag aan u Museum te skenk.Al sal dit nie genoeg wees kan elke bietjie help.Sterkte.

 18. Maggy Wishaupt

  Ik vind het echt heel erg dat dit bijzondere museum dicht gaat. Ik ben echt verbijsterd, geschokt etc. en vind het een schande dat de gemeente Amsterdam hier blijkbaar geen geld voor over heeft. Het museum is zo uniek, niet alleen voor Amsterdam, maar voor iedereen die van deze stad houdt, ook al woont hij of zij er niet eens (zoals ik). Ik hoop dat de sluiting niet doorgaat. Allemaal een kaarsje opsteken voor het behoud voor dit museum!

 19. Nettie Schrama

  Kom met fundraising,
  Nl vrienden van
  Ons’Lieve Heer op Solder!!
  Schrijf religieuse instellingen aan,of een combi : stad a’dam
  en bank-giro loterij,succes,ik,leef mee!!

 20. Guus de Bakker

  Ons’ Lieve Heer op Solder is inderdaad een tijdcapsule, 16de 17de eeuw. In de kelder heb ik als kind een kerststal met ’n record aantal beelden gezien (200?); later heb ik er veel tentoonstellingen bezocht, o.a. werk (tekeningen en schilderijen) van Clemens Merkelbach van Enkhuizen. In de Nederlandse literatuur is “Ons’ Lieve Heer” ook aan bod gekomen in het, als ik me niet vergis, eerste brievenboek van Gerard (toen nog: Kornelis van het) Reve, “Op weg naar het einde.” Dit gaat me aan het hart.

 21. Willy

  Dit is verbijsterend. Het is zo’n mooi en bijzonder museum, dat mag niet verloren gaan, vanwege het cultuurhistorisch en religieus belang.

 22. Hans van den Berg

  Hoewel ik me aansluit bij de mening dat het niet dicht mag (waarom gaat er wel steeds geld naar al die grote musea als het Rijks en niet naar de kleinere zoals tassenmuseum, OLH op Solder)? Anderzijds had het museum helemaal iet moeten verbouwen en zeker niet het lelijke moderne gebouw er tegenover moeten neerzetten. Daar is beslist geen respect geweest voor de architectuur van de binnenstad of voor het oorspronkelijke pand wat er stond. Kortom : wie wind zaait zal storm oogsten….

  • Willy

   Daar ben ik het wel enigszins mee eens, die verbouwing vond ik niet echt een verbetering en het is zo wel een te grote jas geworden. Anderzijds blijf ik het een belangrijk museum vinden.

 23. G. Hofman

  Dit museum mag en kan niet verdwijnen uit Amsterdam. De geschiedenis die wordt verteld, is de geschiedenis van Amsterdam.

 24. evina

  onwerkelijk, onwenselijk en verwerpelijk.
  opsolder is uniek cultureel erfgoed, een stuk historie die door en voor iedereen bereikbaar is, letterlijk tastbaar is, en als ‘museum’ verbazing, verdieping en rust biedt op de enige en beste plek – de wallen – waar het zijn oorsprong vond en zijn toekomst behoort te hebben en houden.
  sluiting zou meer dan ‘zonde’ zijn, het is onvergeeflijk.

 25. Jet Willers

  Onbestaanbaar! Dit museum moet open blijven. Het is in zijn wezen een onvervreemdbaar element van de oudste Amsterdamse binnenstad. Bovendien een van de weinige culturele plekken op de Wallen. Schandalig dat dit in zijn bestaan bedreigd wordt.
  Minister van Engelshoven, doe nu eindelijk iets substantieels aan het behoud van elementaire cultuurinstellingen! Met spoed!

 26. Saskia Kous

  Dit is een stukje erfgoed van Amsterdam dat niet verloren mag gaan. Een absoluut uniek museum. Dit mag de overheid niet laten gebeuren!