Tentoonstellingen aanmelden

Succesvol museuminitiatief voor doven en slechthorenden breidt uit

  • 2 jaar geleden

In maart 2016 startte het project Musea in Gebaren in acht musea in Amsterdam. Dit initiatief van Foam Fotografiemuseum Amsterdam en Wat Telt! leidt dove en slechthorende jongeren op tot museumdocent. Jonge deelnemers kregen een interne opleiding tot ‘Dove museumgids’ en gingen daarna als professioneel rondleider aan het werk in een van de deelnemende Amsterdamse musea. Na een zeer succesvol jaar gaat dit project nu landelijk uitbreiden.

Negen musea, duizend bezoekers
Naar aanleiding van het project Musea in Gebaren zijn naast Foam ook EYE Filmmuseum, Hermitage Amsterdam, het Joods Cultureel Kwartier, het Van Gogh Museum, de Nieuwe Kerk, het Rijksmuseum, het Stedelijk Museum Amsterdam en het Tropenmuseum  rondleidingen en workshops in gebarentaal gestart. Allen creëerden werkplekken voor dove museumdocenten die speciaal voor dit project werden opgeleid. In 2016 en ‘17 namen bijna 1000 doven deel aan de programma’s van Musea in Gebaren en ook de Facebookpagina had al snel na de oprichting ruim 1000 volgers. Vanwege het grote succes van het programma wordt nu de volgende stap genomen: het op de kaart zetten van Musea in Gebaren buiten Amsterdam. In september 2017 gaat een nieuw traject van start waarbij nieuwe museumgidsen worden opgeleid en meerdere musea in Nederland worden ingelijfd bij het project. Het streven is om in 2018 zo’n 500 extra deelnemers aan te trekken middels nieuwe programma’s op nieuwe locaties.

Over Foam  
Foam heeft al ruim tien jaar ervaring met het werken met doven, en het opleiden van dove rondleiders. Als eerste museum in Nederland nam Foam dove rondleiders in dienst die op aanvraag rondleidingen en workshops geven in Nederlandse Gebarentaal (NGT) en Nederlands ondersteund Met Gebaren (NMG). Foam is nog steeds een van de weinige musea in Nederland met een structureel aanbod voor dove en slechthorende bezoekers in hun eigen taal. Het project Musea in Gebaren brengt hier verandering in.

Rondleiding NGT in Foam
Rondleidingen voor doven worden in Foam iedere eerste donderdag van de maand gegeven. De eerstvolgende rondleiding in Foam (door Samantha Fles) is op donderdag 3 augustus.

Bron: Persbericht Foam
Beeld: Gediplomeerden opleiding gids NGT, 2016 © Foam


Reageer op Succesvol museuminitiatief voor doven en slechthorenden breidt uit

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht
Er is één reactie op Succesvol museuminitiatief voor doven en slechthorenden breidt uit
  1. yeezy boost 350

    Thanks a lot for giving everyone a very spectacular possiblity to read articles and blog posts from this blog. It is usually so lovely and also stuffed with a good time for me personally and my office friends to visit your website the equivalent of thrice in a week to find out the latest guidance you have got. Of course, I’m so actually impressed with all the attractive thoughts you give. Selected 3 points in this article are surely the most impressive I have ever had.
    yeezy boost 350 [url=http://www.yeezyboost350v2.org.uk]yeezy boost 350[/url]