Tentoonstellingen aanmelden

Tentoonstelling Piet van Wijngaerdt levert Stedelijk Museum Alkmaar nieuwe werken op

 • 3 jaar geleden

De succesvolle tentoonstelling “Piet van Wijngaerdt, grondlegger van de Bergense School” in Stedelijk Museum Alkmaar heeft geleid tot een aantal particuliere schenkingen van zijn werk. Het museum kwam in het bezit van een schetsboekje van Van Wijngaerdt, een tekening en een zelfportret. Ook heeft het museum vanuit een particuliere collectie Gezicht op Landgoed Elswout (1934?, olieverf) verworven. Het zelfportret van Piet van Wijngaerdt, een particuliere schenking, zal vanaf medio juli worden getoond in de vaste tentoonstelling over de Bergense School op de eerste verdieping van Stedelijk Museum Alkmaar.

Verborgen topstukken uit privécollecties
Piet van Wijngaerdt moest meer dan honderd jaar wachten op een grote monografische tentoonstelling. Het beeld van deze schilder als bloemstillevenschilder wordt hierdoor definitief bijgesteld: het werk van Van Wijngaerdt uit zijn topperiode is opmerkelijk krachtig en veelzijdig. De tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 mei.

De tentoonstelling past hiermee in het tentoonstellingsbeleid van Stedelijk Museum Alkmaar dat er op gericht is de kracht en betekenis van de Bergense School aan een breed publiek te tonen. Voor de Bergense School geldt dat veel werken in handen zijn van particuliere verzamelaars, waaronder absolute topstukken. Ook in deze tentoonstelling zijn unieke werken te zien uit particulier bezit.

Bron: persbericht Stedelijk Museum Alkmaar
Beeld: Gezicht op Landgoed Elswout, Piet van Wijngaerdt (detail)


Reageer op Tentoonstelling Piet van Wijngaerdt levert Stedelijk Museum Alkmaar nieuwe werken op

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Tentoonstelling Piet van Wijngaerdt levert Stedelijk Museum Alkmaar nieuwe werken op
 1. Michel Cornelisse

  Een geweldig mooie tentoonstelling van een van de topschilders en medeoprichter van de Bergense School. Imposant om te zien hoe deze kunstenaar met een aantal rake, kleurige verfstreken een kunstwerk kon scheppen. Een geweldige eer, dat het organiseren van deze tentoonstelling, er toe geleid heeft dat de collectie van het Stedelijk Museum Alkmaar verrijkt is met nog meer prachtig werk van Piet van Wijngaerdt !!!

 2. Hermine Sannes-Haaring

  Het was een eindje reizen, maar zeer de moeite waard. Een heel mooie tentoonstelling met een leerzame uitleg. Fijn dat er niet al te veel bezoekers waren, zodat ik alle tijd had om de schilderijen goed te kunnen bekijken.

 3. Robert IJsendoorn

  Prima goed verzorgde tentoonstelling
  En …… niet teveel bezoekers zodat je in alle rust kon genieten.
  Veel verrassende werken