Tentoonstellingen aanmelden

TextielMuseum Tilburg is ‘Museum van het Jaar 2017’ en wint € 100.000

 • 5 maanden geleden

Na een bloedstollende stemperiode is het TextielMuseum Tilburg als winnaar uit de bus gekomen van de BankGiro Loterij Museumprijs 2017. Het museum werd zojuist verrast met de prijs. In totaal is er 80.930 keer gestemd op de drie musea. TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen en liet daarmee Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch achter zich. Door het winnen van de prijs krijgt het TextielMuseum de titel ‘Museum van het Jaar 2017’ én een bedrag van € 100.000. Hiermee kan zij haar museumdroom realiseren: de aanschaf van een weefmachine waarop bezoekers een theedoek naar eigen ontwerp kunnen uitwerken.

Vanmiddag verrasten Adriana Esmeijer (directeur Prins Bernhard Cultuurfonds), Jeroen Branderhorst (BankGiro Loterij) en Siebe Weide (directeur Museumvereniging) het TextielMuseum Tilburg met de cheque en een plaquette voor in het museum.

“Een publieksvriendelijke weefmachine”
Errol van de Werdt, directeur TextielMuseum Tilburg, kan zijn geluk niet op: “We zijn ontzettend trots dat we onszelf vanaf nu ‘Museum van het Jaar 2017’ mogen noemen en we onze museumdroom kunnen realiseren. De mooiste ervaring van de afgelopen weken is dat ik heb kunnen zien dat iedereen in het museum zich vol overgave heeft ingezet om deze prijs te winnen. We gebruiken het gewonnen bedrag om de bezoeker een totaalbeleving te bieden en onze twee werelden van werkplaats en museum nog beter met elkaar te verbinden: we willen een nieuwe publieksvriendelijke weefmachine aanschaffen, zodat de bezoeker een theedoek naar eigen ontwerp kan maken. Je komt ons museum binnen als bezoeker en gaat er uit als maker!”

Nog nooit eerder kreeg een museum zoveel stemmen
In deze tiende editie van de BankGiro Loterij Museumprijs werd een recordaantal van 80.930 stemmen uitgebracht. TextielMuseum Tilburg kreeg 32.115 stemmen (39,7%), nog nooit eerder haalde een museum zoveel stemmen. De twee andere genomineerden, Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam en Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch kregen respectievelijk 28.008 (34,6%) en 20.807 (25,7%) van de stemmen. TextielMuseum Tilburg stond de gehele stemperiode aan kop. In de laatste week maakte het museum nog een eindspurt. Met het bezoek van de koninklijke familie aan Tilburg had het museum nog een extra troef in handen: een dag na Koningsdag hingen de mantel en japon van Koningin Máxima al in het museum.

Gevestigde publieksprijs
De BankGiro Loterij Museumprijs, uitgereikt sinds 1990, is een van de grootste culturele publieksprijzen in Nederland. De uitreiking vond dit jaar voor de tiende keer plaats. Ieder jaar staat een andere categorie centraal. Dit jaar was de categorie Design & Mode. De drie genomineerden zijn door een vakjury geselecteerd. Eerdere winnaars zijn: Nationaal Monument Kamp Vught (2016), Fries Museum in Leeuwarden (2015), Klok & Peel Museum Asten (2014) en Joods Historisch Museum in Amsterdam (2013).
De BankGiro Loterij Museumprijs is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds en de BankGiro Loterij, in samenwerking met de Museumvereniging. De prijs is bedoeld om musea te belonen die zich weten te onderscheiden en om een breed publiek bij deze musea te betrekken.

Bron: Persbericht BankGiro Loterij
Beeld: Het TextielMuseum Tilburg is blij verrast met de cheque van €100.000 en de titel ‘Museum van het Jaar 2017’. Foto: Roy Beusker Fotografie.


Reageer op TextielMuseum Tilburg is ‘Museum van het Jaar 2017’ en wint € 100.000

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Er zijn 11 reacties op TextielMuseum Tilburg is ‘Museum van het Jaar 2017’ en wint € 100.000
 1. Aloijs Klijberg

  Namens alle medewerkers, van harte bedankt uw stem! Het geeft ons extra trots en bevlogenheid om de ingezette weg voort te zetten. Kom dus binnenkort uw eigen Theedoek ontwerpen!

 2. Lenny v.d. Linden

  Geweldig, van harte gefeliciteerd met jullie prijs. Ik kom binnenkort weer eens langs.

 3. gerda weverink

  Tot mijn schande moet ik bekennen dat ik nog nooit in het Textielmuseum ben geweest. Een extra stimulans om er binnenkort heen te gaan!

 4. Elly Dunnewold

  Ik ben blij dat mijn stem heeft bij gedragen voor het Textielmuseum jarenlang breiwol gekocht helaas niet meer genieten elke x weer van deexposities van harte gefeliciteerd.

 5. Anky Franken

  Gefeliciteerd. Volkomen terecht verdiend. Naast museum geeft TM vooral duidelijke demonstraties van het ontwerp- en maakproces van textiel. En nu ontwerpen en maken door de bezoeker zelf. Terecht ‘Museum van het Jaar 2017’ !

 6. Ben Rutges

  Als oud-student van de Hogere Textielschool in Tilburg (1962-1966) ben ik trots op het huidige TextielMuseum.
  Hartelijk gefeliciteerd met deze kunstprijs en wat een fantastisch idee een weefmachine aan te schaffen om de bezoekers een eigen theedoek te kunnen laten maken.

 7. Tiny Gielen

  Voor morgen een bezoek al gepland maar nu extra leuk om dit museum weer te bezoeken.
  Proficiat en van harte gegund ‘Museum van het jaar 2017 ‘ 👍💐

 8. Hans van den Berg

  Ik heb ook op Tilburg gestemd… 🙂
  Overigens vindt ik dat we in de nominaties nog te veel de grote rijksmusea zien en te weinig de kleinere.