Tentoonstellingen aanmelden

Tijdelijke groene heuvel van MVRDV brengt uitzicht en vertier in hartje Londen

  • 1 week geleden

Het Nederlandse architectenbureau MVRDV, bekend van onder veel meer het nieuwe depot van museum Boijmans Van Beuningen, gaat een 25 meter hoge heuvel ontwerpen voor hartje Londen. De tijdelijke installatie is bedoeld om publiek naar Oxford Street en omgeving te trekken, een van Europa’s drukste winkelstraten, die bijzonder hard is getroffen door de coronamaatregelen.

De nieuwe attractie, Marble Arch Hill, staat vanaf juli een half jaar naast Marble Arch. Het is een uitgeholde berg op basis van een steigerconstructie. De heuvel zal bezoekers een zeldzaam uitzicht bieden op Hyde Park en op de Marble Arch. De installatie moet ook de relatie met Oxford Street en Hyde Park opnieuw definiëren. Er zijn plannen om de straat de komende jaren opnieuw in te richten, maar realisatie daarvan zal nog even duren. Om in de tussentijd publiek naar het gebied te trekken, besloot de Westminster City Council een tijdelijke installatie te plaatsen die Londenaren afleiding en vertier biedt.

Historie
MVRDV’s ontwerp is geïnspireerd op de geschiedenis van het gebied. De Marble Arch bevond zich ooit aan de rand van Hyde Park, maar werd door de aanleg van nieuwe wegen in de jaren zestig een verkeerseiland zonder connectie met het park. In het ontwerp wordt deze relatie opnieuw gecreëerd. MVRDV introduceert met de heuvel een parkachtig landschap van gras en bomen dat opnieuw wordt verbonden met Hyde Park. De heuvel zelf is met 25 spectaculair hoog. Het uitkijkpunt op de top biedt bezoekers vergezichten over Oxford Street, het park én een nieuw perspectief op de Marble Arch zelf.

Uitgehold
Marble Arch Hill zal worden ervaren via een doorlopende route. Bezoekers klimmen naar het uitkijkpunt via een pad over de zuidelijke helling van de berg, waarna ze afdalen naar een grote lobby in het hart van de heuvel, een uitgeholde ruimte die zal worden gebruikt voor evenementen en tentoonstellingen. De uitgang van deze ‘hall’ bevindt zich in een inkeping in de hoek van de heuvel. Op deze manier worden bezoekers geconfronteerd met meerdere uitzichten op de Marble Arch, waardoor ze een nieuw perspectief krijgen op de boog die ze dagelijks passeren.

Hergebruik
Duurzaamheid is een belangrijke overweging bij het ontwerp van Marble Arch Hill. Als tijdelijk bouwwerk is het van cruciaal belang dat het zo min mogelijk afval produceert wanneer het wordt verwijderd. Het is daarom ontworpen met hergebruik van alle elementen als startpunt. De steigerconstructie kan worden gedemonteerd en hergebruikt, terwijl het materiaal van de toplaag – hout, aarde, gras en bomen – na afloop van de installatie een nieuwe bestemming zal vinden in nabijgelegen tuinen en parken.

Marble Arch Hill wordt in juli 2021 geopend en zal er minimaal een half jaar staan. De exacte sluitingsdatum moet nog worden bepaald. MVRDV ontwierp de groene heuvel in opdracht van Westminster City Council.

MVRDV
MVRDV is in 1993 opgericht door Winy Maas, Jacob van Rijs en Nathalie de Vries. Het bureau realiseert studies en projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur. Het werk van MVRDV wordt wereldwijd gepubliceerd en heeft verschillende internationale prijzen verkregen.

Bron: Persbericht MVRDV
Beeld: Ontwerpschets Marble Arch Hill