Tentoonstellingen aanmelden

Unieke behangselreeks Aert Schouman blijft in Dordrecht

  • 4 jaar geleden

Dankzij crowdfunding en giften van fondsen kan het Dordrechts Museum de zeldzame behangselreeks Il pastor fido (de trouwe herder) van Aert Schouman opnemen in de collectie. De actie Thuis in Dordt: Houd de herder bij de schapenkoppen is geslaagd. Door de inzet en steun van velen is een unieke kamerbeschildering blijvend teruggekeerd naar Dordrecht en openbaar kunstbezit geworden. Vorig jaar werd de complete reeks, in 1742 gemaakt voor een Dordtse patriciërswoning, teruggevonden in Engeland. De Bedrijfsvrienden en de Vereniging Dordrechts Museum waren de grote trekkers van de crowdfundingsactie en daarnaast hebben bijdragen van het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt ervoor gezorgd dat dit waardevolle culturele erfgoed behouden blijft voor de stad Dordrecht.

Uiterst zeldzaam
Eerder dit jaar maakte de succesvolle tentoonstelling Een koninklijk paradijs – Aert Schouman en de verbeelding van de natuur duidelijk dat Schouman (1710-1792) tot de belangrijkste schilders uit de 18de eeuw behoort. In het bijzonder heeft hij zijn stempel gedrukt op de decoratieve (interieur)kunst, zoals schoorsteen-, plafond- en bovendeurstukken en ‘behangsels’. Hiervan is zeer weinig op de oorspronkelijke plek bewaard gebleven en wat er verspreid is geraakt, is dikwijls versneden en incompleet. De zeldzame Il pastor fido-reeks is van bijzondere kunst- en cultuurhistorische waarde. In de recent verschenen tentoonstellingscatalogus schrijft kunsthistoricus Charles Dumas: “Dit is dan ook de enige die compleet bewaard is gebleven. Door de lichte kleuren en door de losse uitvoering kan dit ensemble tot de mooiste binnen Schoumans oeuvre worden gerekend en ook tot het beste wat de decoratieve Nederlandse schilderkunst in de achttiende eeuw heeft voortgebracht.”

Crowdfunding en giften
Na de actie Geef Dordrecht Zijn Gezicht terug ter verwerving van Jan van Goyens Gezicht op Dordrecht is dit de tweede keer dat op succesvolle wijze de hulp van het publiek is ingeroepen. Ditmaal om het Dordrechts Museum, in het kader van zijn 175 jarig bestaan, een mooi jubileumgeschenk te kunnen geven. De crowdfunding werd opnieuw actief gesteund en georganiseerd door de Bedrijfsvrienden van het museum en de Vereniging Dordrechts Museum. Wethouder Piet Sleeking is erg trots en blij over de hoge mate van betrokkenheid van de Dordtse bevolking bij de actie: “De verwerving van de zeldzame reeks werd breed gesteund. Naast vele kleine en grote financiële bijdragen, zijn er ook verschillende initiatieven ontstaan van particulieren die geld ingezameld hebben. Heel bijzonder dat zo veel mensen zich hebben ingezet om deze zeldzame behangselreeks voor Dordrecht en de rest van het land te behouden”. Directeur Peter Schoon benadrukt dat de grote betrokkenheid van het publiek laat zien dat kunst van en voor iedereen is. Schoon roemt daarnaast de rol van de fondsen: “Ook nu weer blijkt hoe belangrijk de rol van fondsen is voor het behoud van Nederlands cultureel erfgoed. We zijn heel blij dat het Mondriaan Fonds en de Vereniging Rembrandt mede dankzij haar BankGiro Loterij Aankoopfonds en haar Willem en Mary Reus-de Lange Fonds deze aankoop mogelijk hebben gemaakt.”

Bron: Persbericht Dordrechts Museum
Beeld: Aert Schouman, Behangsel met Amaryllis die het blindemanspel speelt, 1742, olieverf op doek, Dordrechts Museum


Reageer op Unieke behangselreeks Aert Schouman blijft in Dordrecht

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er is één reactie op Unieke behangselreeks Aert Schouman blijft in Dordrecht