Tentoonstellingen aanmelden

UW MENING GEVRAAGD | Bob Ross in het museum: ja of nee?

 • 1 jaar geleden

UW MENING GEVRAAGD | Museum MORE organiseert de eerste Bob Ross-tentoonstelling ter wereld! Moet dat nou, dit tv-fenomeen in een museum?

In Gorssel is vanaf 8 november de tentoonstelling ‘Bob Ross, Happy Painting’ te zien. U kent de Amerikaanse televisiegoeroe met zijn geruststellende stemgeluid en afrokapsel misschien nog wel van het populaire televisieprogramma ‘The Joy of Painting’, tussen 1983 en 1994 te zien en talloze keren herhaald. Waarin school de aantrekkingskracht van deze schilderende televisiedominee, die vele mensen aan het schilderen bracht? Dat zat onder meer in zijn onstuitbare positiviteit, schrijft Stefan Kuiper in het nieuwste nummer van Museumtijdschrift. Museum More toont zo’n veertig ‘happy litlle paintings’, de allereerste kennismaking met Ross’ werk in het echt. Wij zijn benieuwd naar uw mening: kijkt u uit naar deze kennismaking of denkt u ‘moet dat nou, Bob Ross in een museum’?

JA, ik ben zeer benieuwd naar zijn werk
NEE, zijn werk is geen kunst en hoort niet in een museum thuis

U kunt reageren onder aan dit bericht. Uit de antwoorden met een toelichting maken wij een keuze voor de lezerspagina van Museumtijdschrift 8, vanaf 1 december in de winkel.

Foto: Bob Ross Inc.

Hoofdbeeld: Bob Ross: ‘Reflections’, 1983-94, olieverf op doek, © Bob Ross Inc.

Reageer op UW MENING GEVRAAGD | Bob Ross in het museum: ja of nee?

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 133 reacties op UW MENING GEVRAAGD | Bob Ross in het museum: ja of nee?
 1. Meike Van Luinen

  Zeker wel hoort zijn werk in een museum.
  Wie bepaald of iets kunst is? Zijn werk getuigd van inzicht en grote creativiteit.
  Schilderingen waar men blij van wordt happy happy happy…dat is kunst!

 2. Anja Eijkemans

  Ja, ook al is het een herhalende techniek; hij laat je goed kijken. Je weet wat hij gaat doen en dus zie je meer! Benieuwd, hoop de expo nog te kunnen/mogen zien.

 3. Ph Koken

  Inmiddels heb ik de tentoonstelling gezien. Erg leuk en met een bezoek aan inmiddels ruim 600 verschillende musea wereldwijd, ben ik nog steeds (zie mijn eerdere reactie dd. 23 okt. jl.) van mening dat zijn werk museaal-waardig is.

 4. horatio

  Kennelijk niets beters meer te vinden voor een tentoonstelling? Of inspelen op midlifecrisis-problemen of jeugdsentiment bij het beoogde publiek? Instantkunst, niet te moeilijk, precies goed bij een snack en altijd ‘happy’. Nee, bedankt!

 5. Marian Welters

  Nou voor mij hoeft het niet, ik zal er dus ook niet heen gaan, maar er zijn ongetwijfeld een hoop mensen die het prachtig vinden en dan is het prima dat zij ook aan de beurt komen.

 6. Fieneke Brouwer

  Hoewel ik persoonlijk niet zo van zijn stijl houd, is hij wel een fenomeen. Voor veel mensen is hij een inspiratie geweest en nog! Bovendien, wie bepaalt wat kunst is…..Hij was bijzonder en bijzondere dingen/mensen horen thuis in een museum.

 7. Marian Welters

  Op Bob Ross zit ik niet te wachten. Wat een kitsch, hoef voorlopig dus de reis naar Gorssel niet te maken.

 8. Mark

  Ja,
  Absoluut ja. Bob Ross doorbreekt met zijn cult-status het culturele en kunstsnobisme op een geweldige manier!

 9. Petra

  JA, het is aan de kijker en bezoekers om iets als kunst te waarderen en niet aan ons. Als zijn werk mensen blij maakt is het idee kunst goed gelukt zou je toch denken…

 10. Els

  Top. Bob is een icoon en stimuleert het schilderen op een manier waarvan je denkt dat je dat zelf ook zal kunnen (wat niet zo is).

 11. Henk Bessems

  JA!
  Iemand die zoveel mensen geënthousiasmeerd heeft om te gaan schilderen, verdient het om juist in een serieus museum geëerd te worden met een solotentoonstelling.

 12. Henk de Waal

  Ja’. Waardering voor zijn reële werk onderzoeken en plaats of aandeel in wat men verstaat onder kunst.

 13. Ans

  Van mij mag het , Het wordt dan misschien niet als kunst gezien, maar hij heeft wel mensen enthousiast kunnen maken.

 14. Leny de Pijper

  Tja, een goed idee voor een (zomer-)tentoonstelling, maar niet permanent. Het is een vorm van edelkitsch, waarmee hij wel veel mensen een plezier heeft gedaan en soms heeft hij ze op het spoor naar eigen creativiteit gezet.

 15. hanny visser

  Ik zou Bob Ross te midden van andere landschapsschilders hangen, die wel tot de gerenommeerde kunst behoren en dan de kijker laten oordelen!

 16. Els

  Ja. Een kunstenaar die enkele jaren geregeld op televisie kwam en zijn schilderkunsten vertoonde van begin tot eind hoe hij een schilderij tot stand bracht. Lijkt mij heel leuk om dit eens in het echt te mogen aanschouwen.

 17. Cilia Oosterbaan

  Ja! Wel in het museum. Hoezo is het niet knap wat hij doet? Zouden de ‘tegenstanders’ anders naar zijn werk kijken als ze niet zouden weten welke technieken hij gebruikt? Ik ben ook geen fan, maar het zijn wél mooie plaatjes, voor wie daar van houdt. En gaat het daar niet om?

 18. Mary Ann.S

  Ja Bob Ross kunstige kunstwerken mogen nmm ook wel in het Museum bewonderd worden, als er borduurwerken in het museum mogen ;expo v Rob Scholten’s verzameling in de Fundatie; waarom dan niet ook deze Kunst met grote of kleine k. Vele mensen zijn door hem geïnspireerd om zelf te gaan schilderen, dus ja ik zou het wel eens willen zien in het museum!!

 19. Gilbert van Leerzem

  Toch wel
  Het is een stijlicoon .Hij heeft voor velen een nachtelijke opening naar de schilderkunst gecreëerd. Voor de een kunst voor de ander kitch.

 20. Hajo Vleming

  Antwoord op uw vraag: JA (als dat museum dat wil.)
  Argumenten: Het zijn zorgvuldig gemaakte afbeeldingen, gemaakt met een te respecteren bedoeling. Het is bijzonder, dat zie je niet vaak. Interessant om te zien ‘of’ en ‘hoeveel’ belangstelling er voor is.
  Opmerking: Wie poneert “het is geen kunst’ moet daar argumenten en definities bij geven. Of een oordeel over:” Das ist entartete Kunst, Hopla ins Feuer”.

 21. s kerstens

  nee, het is een schilderles ipv kunst. als je het in een museum zet maak je er kunst van. Wat ooit met een urinoir gebeurde.

 22. Maud Boom

  Jazeker. Ik zou niet weten waarom dit geen kunst is. Schilderen met zo’n grote kwast is op zichzelf al kunstig.

 23. Marianne Donker

  Het werk van Ross is geen kunst. Maar musea zijn er niet alleen om kunst tentoon te stellen, maar kunnen zo nu en dan ook discussie organiseren over kunst. Dus als thematische tentoonstelling met veel vragen en debat zou ik het interessant vinden. Maar niet in de vaste collectie.

 24. Lon Blom

  Niet alles dat in een museum hangt, ligt (denk aan de hoop modder in Voorlinden) of staat is kunst, dus waarom niet?

 25. Lilian berg

  Nee.. Echt niet..!!
  Dit, zij kunstjes… Veel te glad te artificieel…
  Het hoort bij de categorie zondags schilders en hobbyisten…. Oef

 26. C.M. Samethini

  De kunstwerken van Bob Ross kunnen niet als een kunstwerk in het museum.
  Daarentegen is Bob Ross als persoon geweldig in de afdeling educatie. Hij heeft het schilderstiel helemaal in de vingers en is onvoorstelbaar knap in uitleg als docent.

 27. Ph Koken

  Ik kijk erg uit naar deze tentoonstelling. Wat mij betreft is het museaal werk dat hij heeft achtergelaten, ik denk zelfs wellicht meer nog dan andere tentoongestelde werken. Ken het nog van de TV vroeger, en wil het wel eens in het echt zien.

 28. Ed Brand

  De miningen over wat kunst is zijn verdeeld. Als een pindakaasvloer in een museum kan waarom Bob Ross dan niet?
  Derhalve is mijn antwoord JA

 29. Nies den Engelsen

  Het blijft natuurlijk reuze kitsch. Soms wil een museum dat. Het trekt misschien mensen over de drempel. Niet voor mij!

 30. Willy Atema

  Ja, tuurlijk, hij is kunstenaar. Jeder ist ein Kuenstler! En dan graag in de zomer, als zomer-zotheidje, liefst tegelijk met de Zomertentoonstelling – als voorheen in het Kunstmuseum of jaarlijks in the Royal Academy in Londen. Kijken scherpt door vergelijken. In dan met een hoop familieleden als bezoeker valt de vergelijking vast extra ongelukkig uit voor Bob Ross …

 31. Thoni Tympart

  Wat kunst is valt niet te definiëren. Daarom bepaalt iedereen voor zichzelf wat hij kunst vindt en wat hem boeit. Kunst is ook aan mode onderhevig en behoort voor een groot deel tot de waan van de dag. Wat doorgaans als (goeie) kunst wordt bestempeld is daarom vooral een kwestie van marketing en het oordeel van zogenaamde, niet zelden elitaire en snobistische, deskundigen. Vaak praat men in die kringen elkaar naar de mond uit angst niet voor vol te worden aangezien. Bob Ross boeit mij niet in hoge mate, maar voor mij mag hij best te zien zijn in een museum en ik vind het fenomeen Ross interessant genoeg om ook te gaan kijken.

 32. Fokko van der Zee

  Natuurlijk!!!

  Hij is een stijlicoon!

  Ik heb zelfs een een-daagse Bob Ross schildercursus gedaan.
  Het resultaat is mij dierbaar!!

  Alles is kunst of kan het worden

 33. marion kley

  een naam die zo wereldbekend is mag zeker niet ontbreken in een museum/ ook voor mensen die niet elitair met kunst bezig zijn, is Bob Ross een bekend iemand. doen! en het wordt vast een grote publiekstrekker.

 34. Catrien

  Voor mij mag Bob Ross’ er zeker hangen.Wie bepaalt wat kunst is?
  Als ik sommige dingen zie dan denk ik, het is kunstig om veel geld te krijgen voor soms onzinnige werken.

 35. hester kuper

  Voor mij hoeft het niet. Maar miljoenen mensen die anders nooit enige interesse voor de schilderkunst getoond zouden hebben, genieten ervan en ontdekken daardoor ook de oude meesters. ’t Is net zo iets als André Rieu: velen zijn door hem de schoonheid van klassieke muziek gaan waarderen. Wie ben ik om hautain tot een afwijzing te komen?

 36. Yvet Veltkamp

  Wie bepaalt wat kunst is? Wat is het criterium? Kunst is in the eye of the beholder. Zeker zou ik er naar gaan kijken. Het zijn prachtige beelden met een eigen signatuur en een mooie filosofie erachter. Hij maakte van bomen happy little creatures, nieuwsgierige paden. Waarom zou postitive painting geen kunst zijn?

 37. Anja Eijkemans

  Ja, Bob Ross in het museum. Maar waarom? Als frequent museumbezoeker zie ik veel kansen. Met deze zeker welbekende schilder “kunstenaar” kan een diversere doelgroep worden bereikt. In deze tijd kan een museum het initiatief nemen mensen een plek te geven zich te laten inspireren voor creativiteit. Wat je er ook van vindt. Men maakt misschien kennis met de museum wereld en zo is een missie geslaagd: breng kunst onder de aandacht, zwengel de discussie aan!

 38. Petra Klerkx

  JA, ik ben zeer benieuwd naar zijn werk. Ik zou het geen kunst noemen maar subliem ambachtelijk schildervakmanschap.

 39. Ewout van Roon

  Jazeker. Trefzekere schilder met sfeervolle schilderijen die plezierig zijn om te zien. Je kunt van hem leren.

 40. Rik van Koetsveld

  Van mij mag het werk van Bob Ross getoond worden in een museum. Je hoeft er immers niet naar te gaan kijken…….

 41. EVERT VAN DER VEER

  Ross heeft veel”liefhebbers”geïnspireerd.
  Een kunst op zich.Presentatie in het museum biedt de kans zijn werk te vergelijken met wat door “deskundigen”als kunst wordt gezien. Leuk initiatief!

 42. Judith van den Hul

  Ik zou wel komen kijken. Wie is er nu niet groot geworden met Bob Ross, wij maken er nog altijd grappen over en toch en toch…. Intrigerende man! ik zou die werken wel eens willen zien (en dan neem ik mijn zus mee).

 43. Willeke ten Noever Bakker

  JA! ik wil graag meer zien van dit fenomeen. Ik heb zelf een workshop ‘BobRossen’ gevolgd en het is een heerlijke ervaring dat je in één dag met een schilderij naar huis gaat.

 44. L. Vollemans

  Een goede leraar is niet automatisch een kunstenaar. Een icoon is hij wel en er hangt veel gesubsidieerde kunst in musea die ik niet kan waarderen. Gewoon doen, komt er eens ander publiek binnen. Mij zullen ze niet aantreffen!

 45. J. M. Heusinkveld

  Ik woon niet zo ver van Gorssel en was onlangs nog in Ruurlo, dit i.v.m. Museum More. Maar de huidige afspraken om een museum te bezoeken, weerhouden mij om te gaan. Een museum weergave ” moet ” voor mij klassiek zijn en herkenbaar. ik waardeer erg die schilder in de provincie. Groningen, die zo mooi natuurgetrouw iets weergeeft. Kan door mijn ” niet aangeboren hersenletsel “, even niet op de naam koen.
  Bedankt voor uw inzet, in deze tijd, m.b.t. de museum promotie.

 46. Dorthy Ariaens

  Ross kan echt niet in een museum! Een museum is voor kunst, niet voor banaliteiten. Hij is niet eens een hobbyschilder met wat talent maar een lopende band-werker. Heel eerzaam maar geen kunstenaar.

 47. Theo ter Hark

  Afgelopen zomer een aantal Deense musea bezocht. Ja, veel Cobra en verwante kunststromen, en nee, dat gevoel bij “onze” Bob ontbreekt, vergeleken bij wat ik daar weer zag. Dus morgen naar “Jan” nu het nog kan. (Koester stille hoop dat Museum More nog eens uitpakt met een grandioze Cobra overzicht tentoonstelling)

 48. Dick van der Neut

  Ik ben geen voorstander van censuur: elk museum is vrij te bepalen wat ze laten zien. Ik zal er zelf niet voor op pad gaan, maar dat is geen reden om hier negatief over te oordelen. Ik hoop dat de bezoekers er veel plezier aan beleven.

 49. Henk Vos

  de schilderijen van Bob Ross behoren zeker in een of meerdere musea thuis. Niet alleen vanwege zijn vakmanschap maar met name de herkenbaarheid van zijn werken in stijl. Waarom wel Yves Klein of Jan Cremer en niet Bob Ross

  • Yvet

   Veel foto’s en kitscherige afbeeldingen behoren tot wat kunstkenners onder KUNST verstaan 😉 En er is zoveel kunst wat niet door iedereen wordt gewaardeerd. Gelukkig bestaat er niet alleen bij de kunstenaar maar ook bij de kunstkijker een individuele kijk op kunst.

 50. F.Delemarre

  Het werk van Ross hoort in elk geval niet in museum More. Omdat het geen poging tot realistische weergaven zijn.
  Wellicht is er een ander museum waar dit werk passender is.

 51. Peter

  Ja, want hij laat veel meer zien dan een schilderwerkje. Een levensfilosofie zit er in en de opbouw van zijn werk laat je heel verrassende perspectieve beleven.

 52. frans

  Jazeker in het museum,…
  Ik zou graag die speciale ambacht van Bob Ross in een museum willen zien. Ook graag het verschil ervaren tussen kunst en ambacht en wat er tussen zit.
  Bob is een held.

 53. Tineke Spaans

  Ja, ik ben benieuwd hoe het er in het echt uit ziet. Ik heb de herhalingen op Vice gevolgd. Ook zelf geprobeerd, maar dat viel vies tegen.

 54. Roely

  Van mij hoeft het zeker niet. Valt het onder moderne kunst? Volgens niet. Maar dat wil niet zeggen dat je de vele fans die hij wel heeft niet een plezier zou mogen doen. Maar mij zie je er niet.

 55. Michel

  Nee.
  Deze mindful & schilderachtige goeroe hoort absoluut niet thuis in een museum.
  Te risicoloos, te middelmatig, zero passie.

 56. Hans van den Berg

  Nee, maar ik hou niet van moderne kunst en net zo min van gefriemel waar Bob Ross volgens mij onder valt. Ik zie het meer als, oh, we hebben covid19, kunnen geen dure tentoonstellingen met echte kunst uit de rest van de wereld samenbrengen, dan maar richting “digitaal”. Maar kunst blijft kunst, waar de een van zwijmelt gaat de ander spontaan van overgeven. Ieder z’n meug zullen we maar zeggen

 57. Margreet de Zeeuw

  Van mij mag er heel veel in een museum getoond worden. Maar ik kies natuurlijk wel waar ik naar ga kijken en dat is niet naar Bob Ross.

 58. José

  Ja!!! Ik vind hem geweldig, hij heeft wereldwijd een grote schare fans. Je kunt zijn werk wel of niet mooi vinden, maar hij heeft wel een heel groot publiek bereikt. Ik zie in musea ook weleens kunst die mij niet aanspreekt. En wat is nou wel of geen kunst? Ik heb weleens een filmpje gezien waarbij als test een Ikea schilderij was opgehangen in een.museum en ‘de kenners’ daar lyrisch over waren….

 59. Helga

  Dag,

  Vroeger in de jaren 90 keek ik altijd naar Bob Ross. Op m’n studenten kamer terwijl ik een kunstopleiding deed. Op de opleiding vonden de leraren Bob Ross echt niet kunnen. Maar ik heb genoten 🙂 Sinds een jaar hebben we 2 jonge katertjes, een rode en een grijze, 2 lieve schatten die Bob en Ros heten. Dus mijn antwoord is ja! Ik ben fan!

 60. Han Tilman

  NEEN.
  Het is een opeenstapeling van trucjes. Geen zoektocht naar een oplossing voor een beeldend vraagstuk. Het is voor boven de bank.

 61. Guurtje Leguijt

  Nee. Een inspirerende leraar. Wat hij schildert raakt me niet, laat me niet extra kijken. Niet aan de muur van een museum

 62. Harry Nebbeling

  Ja, geweldig gedreven man, die het hartstikke leuk bracht en mensen enthousiast maakte om ook te gaan schilderen.

 63. Everdien Hoek

  Bob Ross is geweldig op de televisie (of welk scherm dan ook), omdat hij contact maakt en rust uitstraalt. Het schilderen is daarbij de weg, maar het resultaat doet er weinig toe. In een museum hoort het dan ook niet thuis, tenzij in een ruimere context geplaatst (kitsch, camp, cult).

 64. linda

  zeker wel en als jong kind inspiratie om te gaan schilderen. met als resultaat dat je kunstacademie hebt gestudeerd en nu kunstdocent bent. hoort gewoon tot de collectie klassiekers

 65. Rik van Koetsvelf

  Waarom zou werk van Ross niet in een museum getoond mogen worden? Ik vind het niks. Maar dat is geen reden. Er wordt wel meer pulp getoond. We leven in een vrij land. Niet in China of Rusland

 66. Mw A Mekking

  Nee, voor mij horen de werken van Bob Ross niet in een museum thuis. Hij brengt geen vernieuwing qua onderwerpen of wijze van schilderen, ze lijken op de oude zoete landschapjes. Ik heb wel respect voor het feit dat hij mensen enthousiast heeft gemaakt voor het zelf schilderen.

 67. Jessica Hulst

  Natuurlijk moet Bob Ross in het museum! Ik ben fan! Je kunt zijn schilderijen niet mooi vinden maar deze bijzondere man heeft zo’n groot oeuvre en over de hele wereld zoveel fans dat er wel een mooi plekje mag komen voor zijn werk ( dat trouwens erg divers is) Dus: ja!!

 68. Netty Haverkort

  JA!
  Onder de jeugd zeer populair. Mijn kinderen kijken zijn lessen met vrienden op tv als ze bij elkaar zitten. (Voor Corona en nu Covidproof) Ondertussen kletsen maar ook kijken. Geïnspireerd raken, ook door zijn woorden. Als het tegen die tijd kan neem ik hen mee naar de tentoonstelling. Een goede manier jongeren kennis te laten maken met kunst.

 69. Ger roos

  Respect voor alle vormen van kunst, maar je hoeft niet alles mooi te vinden.
  Nee, ik zou niet speciaal naar deze expositie gaan

 70. Natasja

  Ja, waarom niet. ik kom ook wel eens een tentoonstelling tegen waarvan ik denk “waarom in een museum”. Het blijft subjectief. Ik verheug mij op Bob Ross.

 71. Ingmar Reesing

  JA! Wat een fantastisch idee! Toen ik er voor het eerst over hoorde was ik gelijk enthousiast en ben ik als conservator een beetje jaloers dat ik het zelf niet heb bedacht… 😉

 72. José Kalsbeek

  Ik zeg ja. Is het kunst? Als Pollock kunst maakte, dan Ross ook. Het is niet echt mijn ding, maar je wordt er doorgaans wel rustig van.