Tentoonstellingen aanmelden

Verbouwing Nationaal Holocaust Museum door Office Winhov

  • 2 jaar geleden

Van twee locaties in het Joods Cultureel Kwartier, de Hollandsche Schouwburg en het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, wordt één Nationaal Holocaust Museum gemaakt. Daarvoor is een ingrijpende verbouwing en renovatie nodig; architectenbureau Office Winhov zal hiervoor verantwoordelijk zijn.

De Hollandsche Schouwburg, een voormalig theater, werd in 1942 gebruikt door de Duitse bezetter als verzamelplaats voor joden. Tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen wachtten hier op een voor hen onbekend lot, om vervolgens naar concentratie- en vernietigingskampen te worden gedeporteerd. De voormalige Hervormde Kweekschool, schuin tegenover de Hollandsche Schouwburg, speelde een cruciale rol bij de redding van kinderen in de naastgelegen joodse crèche. Honderden kinderen werden over de tussenliggende schutting gesmokkeld en naar onderduikadressen gebracht. Sinds 2016 is in de Kweekschool het Nationaal Holocaust Museum in oprichting gevestigd.

Het ontwerpproces start in september 2019. Het Nationaal Holocaust Museum in oprichting, de Hervormde Kweekschool, sluit op 3 februari 2020 en de Hollandsche Schouwburg op 30 juni 2020. De bouw kan dan na de zomer van 2020 van start gaan; beide musea zullen daarom tijdelijk de deuren sluiten. De bouwkundige oplevering staat gepland in maart 2022. Naar verwachting wordt het permanente Nationaal Holocaust Museum in september 2022 geopend.

Voordat het Nationaal Holocaust Museum in oprichting sluit is er nog een tentoonstelling van Willy Lindwer te bezichtigen.

Bron: persbericht Nationaal Holocaust Museum
Beeld: Gevel van het Nationaal Holocaust Museum in oprichting


Reageer op Verbouwing Nationaal Holocaust Museum door Office Winhov

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 4 reacties op Verbouwing Nationaal Holocaust Museum door Office Winhov
  1. Rud Perree

    Een mooi initiatief.Nu al afzonderlijk zeer de moeite waard.Dat een verbouwing het afzonderlijke onderling meer op elkaar afstemt is toe te juichen. Maar wat een lange periode wordt er voor uitgetrokken. Het zij zo!

  2. Sjoerd Wiegersma

    Ik ken de locatie. Het vormde voor ons de start voor het Westerbork lange afstand wandelpad, dat we bijna voltooid hebben. Veel succes!