Tentoonstellingen aanmelden

Wim Crouwel krijgt in New York de prestigieuze Type Directors Club Medal voor Lifetime Achievement toegekend

  • 2 jaar geleden

Wim Crouwel, befaamd grafisch ontwerper, museumdirecteur en docent, zal vanavond in New York de prestigieuze Type Directors Club Medal toegekend krijgen. Dit is de hoogste eer voor ‘lifetime achievement’ die wordt verstrekt door vakgenoten in de Verenigde Staten, de Type Directors Club. De toekenning zal plaatsvinden op woensdagavond 17 juli in The Rose Auditorium van The Cooper Union.

De Type Directors Club kent sinds 1967 medailles toe aan de meest inspirerende en invloedrijke typografen. Wim Crouwel sluit zich aan bij een vooraanstaande groep eerdere ontvangers, waaronder Hermann Zapf, Paul Rand, Herb Lubalin, Matthew Carter, Paula Scher, Louise Fili, Gerard Unger en Fiona Ross.

Wim Crouwel (1928) is al sinds 1955 actief op het gebied van grafisch ontwerp en product design. Later richtte hij mede het multidisciplinaire ontwerpbureau Total Design op, met klanten als PTT en Schiphol. Crouwel heeft zijn hele carrière een voorliefde gehad voor het raster, oftewel the grid, dat hij als een belangrijk hulpmiddel beschouwde. Hij paste dit toe in zijn ontwerpen voor het Van Abbemuseum in Eindhoven (1956-1964) en later voor het Stedelijk Museum Amsterdam, en leverde hem de bijnaam Mr. Gridnik op. Wim Crouwel introduceerde ook verschillende lettertypen, waarvan New Alphabet uit 1967, bedoeld als een statement over de impact van nieuwe technologie, wellicht de bekendste is.

Het Stedelijk Museum Amsterdam eert Wim Crouwel met de tentoonstelling ‘Wim Crouwel: Mr. Gridnik’, die van 28 september 2019 t/m 22 maart 2020 te zien is.

Bron: persbericht Stedelijk Museum Amsterdam
Beeld: Wim Crouwel, affiche Etienne Martin, 1963. Collectie Stedelijk Museum Amsterdam


Reageer op Wim Crouwel krijgt in New York de prestigieuze Type Directors Club Medal voor Lifetime Achievement toegekend

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Er zijn 2 reacties op Wim Crouwel krijgt in New York de prestigieuze Type Directors Club Medal voor Lifetime Achievement toegekend