Tentoonstellingen aanmelden

World Press Photo maakt genomineerden bekend, première in De Nieuwe Kerk

  • 2 jaar geleden

Vandaag zijn door World Press Photo Foundation de genomineerden van de internationale persfotografiewedstrijd bekendgemaakt. Ruim 4.000 fotografen uit 125 landen hebben bijna 74.000 beelden ingezonden. De bekroonde foto’s en video’s zijn vanaf zaterdag 18 april te zien in World Press Photo Expositie 2020 in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Het is de wereldpremière van de jaarlijkse expositie, die daarna op tournee gaat langs meer dan 120 steden in 50 landen.

Deze editie is bijzonder, want precies 65 jaar geleden vond de eerste expositie van World Press Photo plaats. Tegelijk viert de Digital Storytelling Contest, het onderdeel met bekroonde interactieve producties en video’s, zijn tiende verjaardag. De World Press Photo of The Year, de World Press Story of the Year, de World Press Interactive of the Year, de World Press Online Video of the Year en de winnaars in de acht categorieën worden onthuld op donderdag 16 april, tijdens de Awards Show. Daarna vindt het tweedaagse World Press Photo Festival plaats op de Westergas te Amsterdam. World Press Photo Expositie 2020 is vanaf zaterdag 18 april tot en met zondag 26 juli dagelijks te zien in De Nieuwe Kerk van 10 tot 18 uur. Gesloten op: 27 april, 3 en 4 mei de hele dag, 5 mei tot 13 uur. Kijk hier voor de actuele informatie.

Expositie in De Nieuwe Kerk
Afgelopen jaar werd de expositie geheel vernieuwd met een museaal tentoonstellingsontwerp. Hierin worden de ruim 150 bekroonde beelden in acht categorieën, en de winnaars in de Digital Storytelling Contest, museaal gepresenteerd. Dit jaar vormt een vernieuwde impactinstallatie de slotscène van de expositie. Deze ruimte krijgt een interactief karakter: bezoekers worden er op verrassende wijze uitgenodigd om te reageren op enkele vragen rondom de hoofdthema’s in de expositie. Dit jaar zijn ook weer de World Press Photo Iconic Originals te zien. Een selectie van originele, vaak gesigneerde foto’s uit het verleden van de World Press PhotoContest. Die rijke geschiedenis en impact van World Press Photo Foundation krijgen wederom aandacht in een apart gedeelte, waar ook de iconische tijdlijn prijkt met alle jaarwinnaars sinds de oprichting van de organisatie in 1955. Ook Picture of the Day is er dit jaar weer, dus er kan opnieuw gestemd worden voor de publieksfavoriet van de dag.

Audiotour
Ook dit jaar nemen fotografen en visueel journalisten de bezoeker mee achter de schermen en vertellen in de Engelstalige audiotour hun persoonlijke verhaal met het hoe en waarom van hun winnende beelden. De Nederlandse versie wordt ingesproken door medewerkers van World Press Photo. De audiotour is inbegrepen in de ticketprijs.

Bron: persbericht De Nieuwe Kerk
Beeld: Nicolas Asfouri, Hong Kong Unrest, Denmark, Agence France-Presse, copyright Nicolas Asfouri