Tentoonstellingen aanmelden

Steek maar raak!

  • 2 weken geleden

Borduren is in! Toch is deze huidige trend zeker niet nieuw. De kleurrijke tentoonstelling ‘Haute bordure’ in het Fries Museum toont 400 jaar aan handgemaakt borduurwerk, van zeventiende-eeuwse muiltjes tot de japon van Máxima.
Sinds de zeventiende eeuw is een geborduurde garderobe een statussymbool. De tijdrovende productie zorgt immers voor unieke maar vooral kostbare creaties. Zo zijn op de tentoonstelling een hofsleep gedragen aan het hof van Napoleon en negentiende-eeuwse wit geborduurde doopjurken te zien. Een uitzondering zijn de bloesjes versierd met kleurrijke bloemmotieven uit de Tweede Wereldoorlog, noodgedwongen gemaakt van gerecyclede materialen als laken.

Modernere ontwerpen tonen een creatieve toepassing van borduurwerk. Een galajurk, ontworpen door Claes Iversen, is bezaaid met stenen, kralen en kristallen en aan een japon van Viktor & Rolf werden honderden belletjes bevestigd.
Wie tijdens het bezoeken van de tentoonstelling geïnspireerd raakt om zelf aan de slag te gaan met naald en draad heeft geluk. In elke zaal van de tentoonstelling is een instructie te vinden, die u mee naar huis kunt nemen om de verschillende steken te leren.   

Claes Iversen, strapless avondjurk met borduursels van o.a. plexiglas, metaal, stenen, Swarovski-kristallen en kralen, 2014, foto: Jacob van Rozelaar


Reageer op Steek maar raak!

Dit veld is verplicht Vul een geldig emailadres in
Dit veld is verplicht

Uw reactie wordt gepubliceerd onder dit artikel en kan gebruikt worden in het tijdschrift.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.