01: tentoonstelling bij Museum EICAS met werken van Leo Erb, davidkremers en anderen vanaf 6 februari

01
01, zo heet de titel van onze nieuwe tentoonstelling. De 0 staat voor het vertrekpunt van ons museum: de Nederlandse Nul-beweging en onze eigen Nul-collectie. De 1 staat voor nu. Voor onze nieuwste wisseltentoonstelling met verfrissende, hedendaagse kunst waarvoor de Nul-kunstenaars de weg vrij baanden.

01 toont een deel van de collectie EICAS in relatie met werken van Leo Erb, davidkremers, Roland Kuit en Ronald A. Westerhuis. Over deze werken en zijn manier van werken en presenteren is nu een korte introductievideo gemaakt. https://www.youtube.com/watch?v=n-nNRYKD8MQ               

De zalen met werken van Leo Erb (D, 1923-2012) nodigen uit tot stilte, kijken en nog eens kijken. Dat hij een periode heeft doorgebracht in Siberië is goed te zien. Erb ontwikkelde met grote precisie zijn zogenoemde lijnschilderingen en lijnreliëfs. In ons auditorium is onder andere een film over zijn kunstenaarschap te zien.

Roland Kuit (NL, 1959)  Kuits werk is stevig geworteld op het snijvlak van kunst, muziek en wetenschap. Hij heeft zich ontpopt als een avant-gardekracht en pionierde in de integratie van audiokunst in installaties. Zijn muzikale portfolio is indrukwekkend divers en omvat alles van experimentele geluidsarchitectonische installaties tot akoestische uitvoeringen en locatiespecifieke creaties. Zie ook: https://aatonau.com/roland-kuit-pioneering-the-intersection-of-art-music-and-science/

In de gang hangen de spiegelende werken van Ronald A. Westerhuis (1971). Zijn ‘Self-reflections’ nodigen heel wat bezoekers uit voor het maken van een selfie. Je ziet jezelf terug in tientallen fragmenten.