EDE – Cultura Erfgoed nodigt je van harte uit om op 27 oktober om 15:00 aanwezig te zijn bij de opening van de tentoonstelling ‘100 jaar ENKA I Mode in Beeld’. De expositie toont ca. 12 japonnen die een eeuw vol modieuze silhouetten tonen. Daarbij ga je terug in de tijd door eigentijdse mode-reclame en originele filmfragmenten.

 De ENKA-fabriek heeft veel betekend voor de ontwikkeling van het boerendorp Ede, maar was ook een grote speler binnen de internationale mode-industrie. Eeuwenlang droegen vrouwen grote jurken van zware stoffen waarbij rondingen geaccentueerd werden. Aan het begin van de 20e eeuw veranderde het modebeeld door de vervaardiging van viscose en door de trend van japonnen met rechte lijnen. 

De ENKA-fabrieken in Arnhem en Ede speelden in op de technieken waarmee goedkopere textiel kon worden geproduceerd, namelijk kunststofzijde. Duizenden meisjes werkten aan het producé van de dunne viscosedraden. Vanuit de ENKA-fabrieken ontstonden de merknamen Enkalon en Terlenka. Op deze modetentoonstelling ontdek je 100 jaar mode en de rol van de ENKA-fabriek binnen de internationale mode-industrie.

Beeld: Bepalen van de sterkte en rek van de garens, Jos Pe, 1946-1960. Gemeentearchief Ede