Een regelrechte sensatie, de maquette die Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren in 1923 tentoonstelden in een Parijse galerie. Met dit ontwerp voor een atelierwoning braken ze de compacte massa van het traditionele huis open. In de tuin naast het Nieuwe Instituut komt een prototype van 4 bij 4 meter van het kunstenaarshuis te staan, zodat je de enorme ruimtelijkheid en het overweldigende kleurgebruik zelf kunt ervaren.

De Stijl

Maison d’Artiste is een van de iconen van de Nederlandse avant-garde en van kunstenaarsbeweging De Stijl. Maar het werd onmogelijk geacht dit ‘ruimtelijke schilderij’ daadwerkelijk te bouwen. Tot nu. In een kleine tentoonstelling in Gallery 0 wordt onder de titel From Myth to Hightech Renaissance meer verteld de (re)constructie van het huis met behulp van innovatieve systemen en hypermoderne materialen, en over de betekenis van het ontwerp voor de moderne architectuur.

Beeld: Theo van Doesburg en Cornelis van Eesteren. Contraconstructie van het Maison d’Artiste door Van Doesburg, na 1923. Collectie Het Nieuwe Instituut. DOES ab5130