Bij voetbal denk je niet meteen aan Drenthe, maar wist je dat meer dan 60 jaar geleden al een Drentse voetbalclub in het betaald voetbal actief was? We hebben het over Voetbalvereniging Zwartemeer.

In 1921, werd de voorloper van de club opgericht onder de naam De Vrienden Trouw. Vanwege de slechte staat van hun voetbalveld gelegen op het hoogveen, besloot men uit te wijken naar buurdorp Klazienaveen. Een fusie volgde en VV Zwartemeer was geboren. Een club die goede prestaties leverde in het amateurvoetbal en meerdere maken kampioen werd.

Toen het betaald voetbal halverwege de jaren ’50 werd ingevoerd, was VV Zwartemeer van de partij. Makkelijk ging het ze niet af. Pas begin jaren ’60 wist de club naam te maken in de Tweede Divisie. Met als hoogtepunt promotie in 1966 naar de Eerste Divisie. Dat leidde tot een naamsverandering in Sportclub Drente. Dit bleek het begin van het einde. Wegens tegenvallende prestaties verloor de club in 1971 zijn profvoetbal licentie.

Het zou dan nog een aantal jaren duren voordat er weer een Drentse club in het betaald voetbal zijn opwachting maakte: BVO Emmen, later FC Emmen. Ook zij kenden een lange weg tot succes. In 2018 wisten ze te promoveren naar de Eredivisie en maakte heel Nederland kennis met de club uit Drenthe.

Van 1921 tot 2021 hebben twee voetbalclubs het Drentse profvoetbal bepaald. In de nieuwe tentoonstelling 100 jaar voetbalpassie bij Zwartemeer: Van hoogveen via betaald voetbal naar nu… herbeleef je de hoogtijdagen van VV Zwartemeer. Ook wordt een kort uitstapje gemaakt naar het amateur- en profvoetbal van nu met FC Emmen.