Tentoonstellingen aanmelden

Hindustaanse Immigratie Koninkrijk der Nederlanden 1873-1916

Atrium Den Haag, Den Haag

In het kader van 145 jaar Hindustaanse immigratie in het Koninkrijk der Nederlanden is van 30 juni t/m 20 juli de tentoonstelling Hindustaanse Immigratie Koninkrijk der Nederlanden 1873-1916 te zien in het Atrium Den Haag.

De eerste Brits-Indische contractarbeiders zijn naar Suriname gekomen in 1873. De invoer van deze arbeidskrachten duurde tot 1916. In totaal hebben 64 schepen 34.304 contractarbeiders naar Suri-name gebracht. De mensen waren in dit deel van het Koninkrijk der Nederlanden ingevoerd uit Brits-Indië met een arbeidscontract van vijf jaar om op de talrijke plantages tewerkgesteld te worden.

In het Rijksdeel Suriname werden ze tewerkgesteld op de talrijke suikerriet- en cacaoplantages. Dit was noodzakelijk omdat tien jaar eerder, op 1 juli 1863, de slavernij in Suriname werd afgeschaft en daarom arbeidskrachten nodig waren om de plantages draaiende te houden.

Na de afschaffing van de slavernij in het Koninkrijk der Nederlanden werd duidelijk dat de vrije slaven niet meer wilden werken op de plantages om de plantage-economie in stand te houden. Om de plantage landbouw te redden ging men op zoek naar arbeiders. Er werden diverse pogingen ondernomen om arbeidskrachten elders vandaan te halen, zoals op Madeira, China en Nederland. De Chinezen en de Nederlandse boeren bleken niet bestand om op de plantages te kunnen werken. Uiteindelijk kwam men terecht in Brits-Indië (nu India, Pakistan en Bangladesh). Reeds eerder hadden de Engelsen het systeem van contractarbeid ingevoerd op Mauritius (en later in Zuid-Afrika, Fiji, Trinidad en Guyana). Deze Hindustaanse arbeiders bleken harde werkers te zijn.

Deze tentoonstelling is geplaatst in het kader van 145 jaar Hindustaanse immigratie in het Koninkrijk der Nederlanden, onder auspiciën van de Stichting Viering 145 jaar Hindostaanse Immigratie. Voor meer informatie www.sarnamihuis.nl.

Van 30 jun 20 18

t/m 20 jul 20 18