De tentoonstelling 40 jaar Zomercarnaval in Kunsthal Rotterdam markeert het veertigjarig jubileum van een van de grootste en meest uitbundige vieringen in Nederland. Elk jaar sieren ruim 2500 dansers, 25 carnavalsgroepen en vele praalwagens het centrum van Rotterdam tijdens de straatparade en worden traditiegetrouw de gekozen Queen en – sinds 2022 – King gepresenteerd. Aan de hand van foto’s, video’s, muziek, affiches en extravagante carnavalskostuums neemt de tentoonstelling je mee door de geschiedenis van dit feestelijke evenement.

Zomercarnaval werd voor het eerst in Nederland gevierd in 1982 als Antilliaans carnaval in Utrecht. Na twee jaar vond het Zomercarnaval zijn thuis in Rotterdam, waar het evolueerde tot een multiculturele viering. Vandaag de dag nemen groepen met vijfentwintig diverse culturele achtergronden deel aan dit kleurrijke evenement. Het archief van Zomercarnaval Rotterdam vormt het uitgangspunt van deze jubileumtentoonstelling, die tot stand komt in samenwerking met Rotterdam Unlimited Zomercarnaval. De tentoonstelling verbindt het verleden en het heden met elkaar en toont de creativiteit van de gemeenschap als drijvende kracht achter het evenement.

Over Zomercarnaval

De organisatie van Zomercarnaval is in handen van Stichting Zomercarnaval en Bureau Vermaeck onder de naam Rotterdam Unlimited Zomercarnaval, en is een evenement dat zich richt op het samenbrengen van verschillende culturen door middel van carnavalsuitingen, vergelijkbaar met die op de Antillen. De eerste edities van het evenement vonden plaats in Utrecht in 1982 en 1983, waar een aantal Antilliaanse carnavalsverenigingen uit Rotterdam, Utrecht en Amsterdam een optocht hielden over het Jaarbeursplein. Sinds 1984 wordt Zomercarnaval in Rotterdam gehouden en is het evenement uitgegroeid tot een belangrijk deel van Rotterdam. Sinds december 2023 staat het Zomercarnaval Rotterdam op de internationale UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed. Dit jaar vindt de jaarlijkse Royalty Election plaats op 6 juli. De Mercado en Straatparade vinden op 27 juli plaats.

Beeld: Zomercarnaval, Kunsthal Rotterdam