In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot (1585-1645) ontsnapte uit Loevestein. Deze ontsnapping in een boekenkist is de meest spectaculaire uit de Nederlandse geschiedenis. Hugo de Groot groeide uit tot een historisch popicoon en zijn ontsnapping werd vele malen verbeeld. Veel minder bekend maar van veel groter belang is het gedachtegoed dat hij naliet. Zijn ideeën over vrede, vrijheid en recht veranderden de wereld.

In de expositie 400 JAAR HUGO DE GROOT kruip je niet alleen in een boekenkist, maar ook in het hoofd van Nederlands grootste rechtsgeleerde. In de voormalige staatsgevangenis Loevestein ontdek je hoe de ontsnapping op oneindig veel manieren verbeeld is in film, fotografie en beeldende kunst. Ook kun je zelf plaatsnemen in een boekenkist. En hoe zat het met Hugo de Groots gevangenschap en levensloop? Dat ontdek je in zijn voormalige cel.
In de tentoonstelling wandel je door een universum van gedachten. In Hugo de Groots ideeënwereld ontdek je hoe experts als astronaut André Kuipers, theoloog des vaderlands Almatine Leene en Tessa Beeloo, coördinator humanitair oorlogsrecht van het Rode Kruis, actuele kwesties vanuit Hugo’s gedachtegoed belichten, zoals: Van wie is mars? Bestaat er een rechtvaardige oorlog?