Franka is een van de populairste Nederlandse strips. Ook internationaal gezien geniet ze grote bekendheid. Haar verhalen zijn inmiddels vertaald in het Frans, Duits, Spaans, Deens, Zweeds, Noors, Galicisch, Catalaans en het Chinees. Dit jaar is het 50 jaar geleden dat de roodharige en ondernemende hoofdrolspeelster haar eerste avontuur beleefde. Om dit te vieren, staat van 2 maart tot en met 30 juni 2024 de Spotlightzaal van Museum Storyworld in het teken van deze iconische stripheld.

In 1974 maakt Henk Kuipers (Haarlem, 1946) een korte strip voor het dan immens populaire stripblad Pep. Mannen spelen in de strip de hoofdrol, maar ergens in een hoekje van de eerste pagina staat een bijzondere scriptgirl afgebeeld; een meisje dat erop toeziet dat het filmscript nauwkeurig wordt gevolgd. De redactie van Pep is enthousiast en Kuijpers wordt aangenomen om korte verhalen en illustraties te maken. Al snel krijgt Franka de hoofdrol en groeit ze uit tot de eerste onafhankelijke vrouwelijke stripheld van Nederlandse bodem. Franka is slim, handig, zelfbewust, zelfstandig en eigengereid. Uiteindelijk verdient de scriptgirl haar eigen bedrijf bij elkaar als kunstdetective en reist ze de wereld rond.

Storyworld Spotlight: 50 jaar Franka
De Spotlight-expositie laat zien hoe deze iconische Nederlandse strip zich door de jaren heen ontwikkeld heeft. Je ziet naast hand geïnkte strippagina’s en potloodschetsen van Henk Kuijpers, ook hoe deze maker te werk gaat. Voor Franka doet hij uitvoerig onderzoek en bezoekt vaak persoonlijk de locaties in de verhalen om foto’s en tekeningen te maken. Als bezoeker van de expositie kun je ook zelf aan de slag om je bewust te maken van dit proces.

Beeld: © Foto’s door Bob de Vries