65 jaar Fanfare – filmer en schilder Bert Haanstra nader belicht

De film werd in 1958 opgenomen in Giethoorn en is tot op de dag van vandaag de op één na best bekeken film van Nederland aller tijden. Bert Haanstra was vanaf 1947 professioneel filmer en regisseur. Hij maakte vele prachtige documentaires waarmee hij zich profileerde als een uitstekend waarnemer. Voor zijn documentaire ‘Glas’ kreeg hij in 1958 een Oscar. Haanstra was een expert in het op geestige wijze vastleggen van de samenleving. Als debuterend regisseur was zijn speelfilm ‘Fanfare’ hier een levendig voorbeeld van: de vrolijke kijk op het conflict binnen de dorpsfanfare van Lagerwiede werd op weergaloze wijze verfilmd.

In de tentoonstelling wordt aandacht besteed aan de opnamegeschiedenis van de film door middel van oude affiches, foto’s, korte fragmenten uit de film en interviews met de filmer.

Bert Haanstra kwam uit een kunstzinnig nest. Zijn vader Folkert was een begenadigd schilder en wellicht erfde Bert zijn liefde voor tekenen en schilderen van hem. Ook zijn broers Johan en Folkert jr. volgden schilderopleidingen aan diverse academies. Waar vader Folkert een voorliefde had voor landschappen, richtte Bert zich op portretschilderen. Zijn broers kozen voor meer abstractie in hun werk. De expositie toont de schilderkunst van hen alle vier.

De schilderijen van Bert zijn in bruikleen uit familiebezit. De werken van vader en broers Haanstra zijn afkomstig uit de collecties van Museum Belvedère te Heerenveen en het Drents Museum in Assen.

In dezelfde periode als de tentoonstelling in Museum Giethoorn, wordt in Museum Meppel aandacht besteed aan de schilderijen van Folkert Haanstra en zijn zoons Johan en Folkert jr.
Om een nog completer beeld te krijgen van de schilderkunsten van de familie Haanstra is een bezoek aan die tentoonstelling dan ook aan te raden. Stedelijk Museum Meppel, Hoofdstraat 22, 7941 AG Meppel