Tentoonstellingen aanmelden

80 Jaar Oorlog – De geboorte van Nederland

Rijksmuseum, Amsterdam

Tip van Museumtijdschrift:

Iedere Nederlandse scholier krijgt tijdens de geschiedenisles te maken met lastige begrippen als de inquisitie, de Pacificatie van Gent en hagenpreken. Je zou willen dat zij allemaal de indrukwekkende tentoonstelling ‘80 Jaar Oorlog. De geboorte van Nederland’ in het Rijksmuseum kunnen gaan zien. Daar is de geschiedenis tot leven gewekt. Met kunstvoorwerpen, een brief in geheimschrift, slimme gevechtsopstellingen, het hart van de graaf van Egmont in een loden doos, harnassen en musketten met hun lange geweerlopen. IJdele veldheren met sjerpen én de slachtoffers van deze eindeloze oorlog passeren de revue. Speciale aandacht is er voor de uitkomsten van de strijd, met het ontstaan van Nederland en België, en van de Nederlandse koloniën.

Beeld: Adam van Breen, ‘De exercitie met schild en spies’, plaat 31 uit ‘De Nassausche wapen-handelinge, van schilt, spies, rappier ende targe’, 1618, Rijksmuseum, Amsterdam.

In 2018 is het 450 jaar geleden dat de Tachtigjarige Oorlog begon. Iedereen heeft wel eens gehoord van deze jarenlange opstand van de Nederlanden onder leiding van Willem van Oranje tegen de Spaanse koning Filips II. Maar wat is de betekenis van die oorlog, waarom is dit conflict voor Nederland belangrijk? In de tentoonstelling 80 jaar oorlog laat het Rijksmuseum met bijzondere kunstwerken en spannende voorwerpen uit die tijd zien hoe geweld, opstand en burgeroorlog, terreur en onderdrukking, religieuze vervolgingen en vluchtelingen konden leiden tot het ontstaan van het huidige Nederland en België, zonder dat dit ooit de bedoeling was.

De tentoonstelling 80 Jaar Oorlog is mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Van 12 okt 20 18

t/m 20 jan 20 19