Na de succesvolle expositie rond het zeventigjarig bestaan van het weekblad Donald Duck (meer dan 7500 bezoekers!), toont hét Nederlandse Stripmuseum van Nederland vanaf 10 december een uniek overzicht van het werk van de beroemde Toonder Studio’s. Tussen 1942 en 2010 creëerden een keur aan Hollandse stripmakers hier duizenden strips, tekenfilms en reclame-uitingen.

The greatest Dutch comic portfolio

Stripkenner Rob van Eyck stelde met behulp van Toonder-expert Willem Feltkamp, een uniek overzicht samen uit het werk van de Toonder Studio’s. ‘80 Jaar Toonder Studio’s’, toont het werk van de stripafdeling met extra aandacht voor het maakproces van deze strips. Het bekendste beeldverhaal is waarschijnlijk de Tom Poes-ballonstrip zoals hij in Donald Duck stond. Maar ook aan Marten Toonder’s krantenstrip met de avonturen van Tom Poes en Olivier Bommel werkten vele studiotekenaars mee. Er worden meer dan 200 originele tekeningen getoond, waarvan de meeste nog nooit als origineel te zien zijn geweest.

Hoogtijdagen

In de hoogtijdagen van de Studio had iedere krant en ieder tijdschrift wel een eigen Toonderstudio-strip, van Gerrit Stapel en Thé Tjong-Khing’s ‘Student Tijlloos’ in het Algemeen Dagblad en Jan van Haasteren en George Mazure’s ‘Horre, Harm en Hella’ in De Telegraaf tot Piet Wijns kinderstrip ‘Puk en Poppedijn’ in het Christelijk Damestijdschrift Prinses, tot de psychedelische strip ‘Planckton’ van Per Lygum in de KRO-gids Studio.

Eigen carrières

Uit de Toonder Studio’s is een groot aantal tekenaars voortgekomen die een eigen carrière hebben opgebouwd, onder wie Hans Kresse, Dick Matena, Piet Wijn, Fred Julsing, Jan Kruis, Thé Tjong-Khing, Jan van Haasteren en Willy Lohmann. Wie al dit schitterende werk (en nog veel meer) in levenden lijve wil zien, kan tot 21 mei 2023 terecht in het MoCA.

Beeld:Dick Matena, Het MoCA toont 80 Jaar Toonder Studio’s