84 STAPPEN beslaat een hele verdieping van Kunstinstituut Melly. De tentoonstelling bestaat uit speciaal in opdracht gemaakte kunstwerken en installaties. De installaties worden regelmatig op verschillende manieren geactiveerd door de deelnemende kunstenaars, maar ook door het programmeringsteam van ons instituut en door gastdeelnemers. Het werk en de programmering binnen 84 STAPPEN schenken speciale aandacht aan de relatie tussen fysieke en mentale architecturen, alsook aan interpretaties van persoonlijke en sociale gezondheid. Deze relaties worden actief verkend door programma’s die in seizoensgebonden thematische clusters worden georganiseerd.

De naam 84 STAPPEN verwijst naar het aantal treden dat de benedenverdieping van het gebouw verbindt met de tentoonstellingsruimte op de derde verdieping. Deze transformatie van white cube galerie naar dynamische plek voor het socialiseren van kunst is een vervolg op de metamorfose in 2018 van de tentoonstellingsruimte op de begane grond, MELLY. Deze benadering van het maken van tentoonstellingen benadrukt een voortdurende interesse in het ontwikkelen van nieuwe vormen van betrokkenheid van het publiek met kunst. Daarnaast, en niet minder belangrijk, ook het articuleren van belichaamde kennis en gedeelde ervaringen met kunst.

Tot nu toe zijn in 84 STAPPEN werken te zien geweest van Afra Eisma, The Feminist Health Care Research Group (Inga Zimprich), Alma Heikkilä, Maike Hemmers, Moosje M Goosen en Daily Practice (Suzanne Weenink), Raja’a Khalid, Lisa Tan, Domenico Mangano & Marieke van Rooy, Tromarama, RA Walden en Anna Witt. In juni 2023 wordt de kunstinstallatie van Lisa Tan uitgewisseld met een afsluitend hoofdstuk van 84 STAPPEN: een documentair overzicht van de talrijke artistieke installaties, omgevingen en activiteitenprogramma’s die dit tentoonstellingsinitiatief de afgelopen drie jaar hebben gevormd.

Beeld: Tromarama, Soliloquy, 2018-2023, at Kunstinstituut Melly, Rotterdam. Photographer: Kristien Daem.