84 STAPPEN beslaat een hele verdieping van Kunstinstituut Melly. De tentoonstelling bestaat uit speciaal in opdracht gemaakte kunstwerken en installaties. De installaties worden regelmatig op verschillende manieren geactiveerd door de deelnemende kunstenaars, maar ook door het programmeringsteam van ons instituut en door gastdeelnemers. Het werk en de programmering binnen 84 STAPPEN schenken speciale aandacht aan de relatie tussen fysieke en mentale architecturen, alsook aan interpretaties van persoonlijke en sociale gezondheid. Deze relaties worden actief verkend door programma’s die in seizoensgebonden thematische clusters worden georganiseerd.

De naam 84 STAPPEN verwijst naar het aantal treden dat de benedenverdieping van het gebouw verbindt met de tentoonstellingsruimte op de derde verdieping. Deze transformatie van white cube galerie naar dynamische plek voor het socialiseren van kunst is een vervolg op de metamorfose in 2018 van de tentoonstellingsruimte op de begane grond, MELLY. Deze benadering van het maken van tentoonstellingen benadrukt een voortdurende interesse in het ontwikkelen van nieuwe vormen van betrokkenheid van het publiek met kunst. Daarnaast, en niet minder belangrijk, ook het articuleren van belichaamde kennis en gedeelde ervaringen met kunst.

Tot nu toe zijn in 84 STAPPEN werken te zien geweest van Afra Eisma, The Feminist Health Care Research Group (Inga Zimprich), Moosje M Goosen en Daily Practice (Suzanne Weenink), Raja’a Khalid, Lisa Tan, Domenico Mangano & Marieke van Rooy en RA Walden. In mei 2022 worden de installaties van Mangano & van Rooy, en RA Walden, omgeruild met een nieuw werk van Alma Heikkilä en een van Maike Hemmers.

Beeld: Lisa Tan, My Pictures of You, 2019