Door de blik te verleggen van de horizon naar de grond, brengt ‘Stories from the Ground’ kunstenaars samen in wier praktijk de “grond” zich op vele manieren manifesteert: In letterlijk materiële termen als aarde en de grond waarop we liggen, zitten, staan en lopen; maar ook in de vele manieren waarop kunstenaars omgaan met schilderkunst, als een eeuwenoud basisinstituut dat houvast en steun biedt terwijl het voortdurend bestaande ideeën over kunst en over meesterschap uitdaagt.

Vertrekkend vanuit een selectie permanent geïnstalleerde werken van MDD, verkent deze Biënnale-tentoonstelling een aantal onconventionele artistieke praktijken. Hierin speelt schilderkunst telkens een bijzondere en tegelijk fluctuerende rol: als een schimmig, lang verlaten pad, een instrument om nieuwe perspectieven te openen, een traditie die vernietigd moet worden of als open taal om verhalen te vertellen.

Over de Biënnale van de Schilderkunst

Museum Dhondt-Dhaenens, Roger Raveel Museum en Museum van Deinze en de Leiestreek, presenteren samen de intussen negende editie van de Biënnale van de Schilderkunst. In drie tentoonstellingen verbindt de Biënnale de historische collecties van de drie musea met het werk van hedendaagse kunstenaars om met actuele invalshoeken de schilderkunst van de voorbije honderd jaar te bevragen. De bijzondere locatie van de Leiestreek speelt op de achtergrond een sleutelrol als inspiratiebron voor generaties van kunstenaars.