Tentoonstellingen aanmelden

A Funeral for Street Culture

Framer Framed, Amsterdam

Open zodra het kan | Het groepsproject opent voor het publiek zodra de coronamaatregelen opgeheven worden. Tot die tijd vindt er een online publieks programma plaats.

Een project van Metro54 en curator Rita Ouedraogo, gehost door Framer Framed

Wat doen we als de hype voorbij is? We organiseren een begrafenis om afscheid te nemen.
Het afgelopen jaar hebben de wereldwijde pandemie en de opnieuw opgelaaide Black Lives Matter-protesten een enorme impact op onze dagelijkse realiteit gehad. ‘A Funeral for Street Culture’ probeert de effecten en rouw rondom deze gebeurtenissen binnen de kunst en cultuur te onderzoeken en zichtbaar te maken. Het project kijkt naar de manier waarop opborrelende fricties en het verdriet binnen de hedendaagse straatcultuur ruimte krijgen en voorziet in een ritueel om afscheid te nemen van sociaal-maatschappelijke trauma’s. Zo probeert het uit de as van straatcultuur een nieuwe toekomstvisie te verbeelden en te smeden.

Straatcultuur is de afgelopen decennia een wereldwijd platform voor tegendraadse culturele expressie en verzet geweest, en heeft altijd al een grote invloed op cultuur, kunst en design gehad. De straat vormt daarbij het toneel, waar mensen niet alleen samenkomen uit solidariteit, maar ook uit strijd. Momenteel is de straat in protest.

Dit protest komt terug in allerlei situaties en activiteiten die de grenzen van culturen, kunst en design vervagen – zonder hiermee identiteit of politiek bewustzijn op te offeren. Zo ontstaan er nieuwe creaties en uitingsvormen die eigendom zijn van de gemeenschappen van wie het afkomstig is.

Maar wat gebeurt er wanneer de cultuur wordt gecommercialiseerd door merken en instellingen? In hoeverre zijn deze processen van institutionalisering en hypercommercialisering een doodvonnis voor straatcultuur? Is er nog ruimte voor tegencultuur? Hoe kan deze ruimte er uitzien?

Samen met kunstenaars, dichters, ontwerpers, denkers en scammers onderzoekt Metro54 deze vragen en verkent het de manieren waarop straatcultuur verweven is of zich juist losmaakt van dogma’s als design, performativiteit, queerheid, mode, activisme en culturele waardering.

Het project ‘A Funeral for Street Culture’ is daarmee een kritische viering van straatcultuur en wordt gepresenteerd in de vorm van ontmoetingen, installaties, performances, gesprekken, rouwbijeenkomsten en workshops.

Van 26 mrt 20 21

t/m 30 mei 20 21