In de tentoonstelling A Room of One’s Own zijn een tiental zalen gewijd aan het werk en denken van vrouwelijke kunstenaars in de collectie, die met de kracht van verbeelding en een thematische reikwijdte een naam maakten voor zichzelf in een wereld waarin mannen nog de norm waren.

Naast werken uit de vaste collectie van het Bonnefanten, bevat A Room of One’s Own ook gastpresentaties van Carol Rhodes (1959-2018), Lydia Schouten (1948) en Marijke Stultiens (1927).

Lydia Schouten
Als pionier op het gebied van performance, video- en installatiekunst én als feministisch boegbeeld heeft Lydia Schouten (1948, Leiden) een lange staat van dienst in de internationale kunstwereld. Haar oeuvre omspant 45 jaar, met daarin belangrijke thema’s zoals massamedia, identiteit, eenzaamheid, misbruik en geweld.

Carol Rhodes
Het kunstenaarschap van Carol Rhodes (1959, Edinburgh, Schotland – 2018 Glasgow, Schotland) beslaat ruim 35 jaar, waarbij haar activisme onlosmakelijk verbonden is met haar werk. In A Room of One’s Own zijn zowel haar schilderijen als haar werken op papier te zien. Dit overzicht van haar werk na haar overlijden is haar eerste museale solopresentatie op het Europese vasteland. Rhodes schilderde veel gedetailleerde landschappen in vogelvlucht, waarbij haar werk een sterk veranderende wereld reflecteerde.

Marijke Stultiens
Marijke Stultiens (1927, Breda) is al ruim zeventig jaar actief als kunstenaar. In A Room of One’s Own worden werken getoond die ze maakte vanaf de jaren ‘80. Stultiens begon haar loopbaan in een tijd waarin vrouwen werden geacht hun ambities en carrière op te geven voor de man en het gezin. Voor haar was dit geen optie: ‘Een gat in je carrière overbrug je nooit.’

Beeld: Lydia Schouten, Shattered Ghost Stories, 1993. Collectie Museum Arnhem.