Hoe ziet jouw ideale landschap eruit? En hoe ver moet je nu écht reizen om een vakantiegevoel te ervaren? 

Kunstenaars van alle tijden verleggen grenzen en zoeken naar een nieuwe horizon. Zo trokken Utrechtse kunstenaars in de zeventiende eeuw naar Italië. Daar raakten ze geïnspireerd door het landschap en hun Italiaanse tijdgenoten. Eenmaal terug in Utrecht introduceerden ze een nieuwe schilderstijl: uitgestrekte landschappen met een Italiaans-mediterraan licht dat herinnert aan een broeierige zomerdag. 

In de tentoonstelling Aan de horizon vertrekken we vanuit de tijd van de Italianisanten om een verhaal te vertellen over hoe hedendaagse kunstenaars en makers vandaag de dag naar de reis door het landschap kijken. Daarbij gaat het over de ervaring van het landschap, over het reizen met een duidelijk doel of juist over de zogenaamde wanderlust; het reizen zonder bestemming in gedachten. Het gaat over inspiratie en of je die dichtbij huis of juist ver weg vindt. De reis door het landschap is nog steeds een belangrijk thema, een inspiratiebron, maar er worden niet alleen maar geïdealiseerde beelden gecreëerd. Ook thema’s als gedwongen migratie en klimaatcrisis zijn zichtbaar in het landschap.  

Aan de horizon is de eerste in een nieuwe reeks van zomertentoonstellingen in het Centraal Museum. De tentoonstelling biedt verrassende combinaties en speelt in op de actualiteit. Ook wordt er een breed programma van activiteiten ontwikkelt: altijd al jouw eigen landschap willen schilderen met Bob Ross? Je eigen wolken maken in een caravan midden in de museumtuin? In Aan de horizon nemen we bezoekers mee op reis in het museum, de prachtige tuin en het café. 

Met werk van o.a.:  Etel Adnan, Anna Aagaard Jensen, Jan Both, Joost Conijn, Gustave Courbet,  Lungiswa Gqunta, Adrian Paci, Antonis Pittas, Baby Reni (Irene Ha), Fiona Tan, JCJ Vanderheyden en  Evi Vingerling. In de Annex: Rory Pilgrim.