Tussen Driemond en Abcoude stroomt het Gein, een riviertje van ongeveer zes kilometer lang. Het meandert door een oer-Hollands landschap van water en weiden, boerderijen en molens. Het is een bijzonder gebied, waar Piet Mondriaan (1872-1944) aan het begin van zijn artistieke loopbaan vaak te vinden was. Regelmatig trok de kunstenaar er met de fiets op uit om aan het Gein te schetsen en schilderen. Het landschap net buiten Amsterdam inspireerde de de nog jonge schilder steeds weer om te experimenteren met kleur, lichtval en compositie.

Het Gein inspireert ook vandaag de dag schilders en fotografen, die ieder op eigen wijze de natuur en sfeer van dit mooie stukje Nederland vastleggen. De expositie Aan het Gein in het Mondriaanhuis toont deze zomer de schoonheid van de rivier gezien door de ogen van Piet Mondriaan, maar ook van Annemieke Harkema, Anna Khodorovich en andere hedendaagse kunstenaars en fotografen.   

Annemieke Harkema

Al op haar zesde kreeg Annemieke Harkema (1958) tekenlessen van Rinus Duin in haar woonplaats Abcoude. Zij doorliep de Rijksacademie in Amsterdam en zette in de hoofdstad ook haar eerste stappen als schilder en tekenaar. Het landschap is een belangrijk thema in het werk van Harkema. Tegenwoordig woont en werkt de kunstenaar in Amersfoort, maar nog regelmatig keert zij terug naar het gebied waar zij is opgegroeid, om daar te schetsen langs het Gein en het even verderop stromende riviertje de Angstel.   

Anna Khodorovich

Anna Khodorovich (1974) is geboren in Rusland en woont sinds 2004 in Amsterdam. Ze werd opgeleid als vormgever aan de Toneelacademie van Moskou, maar heeft in Nederland het penseel opgepakt. Zij kreeg les van onder anderen Jim Harris en Sam Drukker. Net als Piet Mondriaan destijd deed laat Khodorovich regelmatig de drukke hoofdstad achter zich om in de buitenlucht aan het Gein te schilderen. Haar landschappen zijn herkenbaar aan een speelse toets en uitgesproken levendig kleurgebruik.    

De waterrijke wereld van Amersfoort

In Amersfoort, waar het Mondriaanhuis staat, speelt water een onmisbare rol. Van de schilderachtige grachten die door het oude stadscentrum kronkelen tot aan de moderne waterkunstwerken die je op verrassende plekken tegenkomt, Amersfoort leeft met en door water. Of je nu een liefhebber bent van rustgevende wandelingen langs het water, je graag verdiept in de rijke geschiedenis van de stad of juist op zoek bent naar verfrissende activiteiten voor tijdens de zomer; Amersfoort biedt het allemaal. Behalve expositie Aan het Gein is er nog veel meer te zien en te doen in de stad. Het volledige programma wordt binnenkort bekend gemaakt.

Beeld: Boerderij Geinrust achter bomenrij aan het Gein met geisoleerde boom, olieverf op doek, 1905-1906, Courtesy Simonis & Buunk