Op 9 december opent in het Huygensmuseum in Voorburg de tentoonstelling Aan tafel met Huygens. Schilderijen, brieven en gedichten, kook- en tuinboeken, alledaagse gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten uit de 17de eeuw belichten de keukengeheimen van de buitenplaats Hofwijck.

Pronkzaal, bibliotheek en keukenBetreed de Pronkzaal, waar gasten 400 jaar geleden werden ontvangen door Constantijn en Christiaan Huygens. Hier werd destijds het warme middagmaal geserveerd, gemusiceerd en voorgedragen. Een monumentaal gedekte tafel brengt de culinair-historische setting van Hofwijck tot leven. Schilderijen, speciaal voor deze tentoonstelling in bruikleen gekregen van de Hoogsteder Museum Stichting, laten het bruisende leven zien van zulke feesten, de stillevens tonen de rijkdom van de opbrengst van het land.Vlak naast de pronkzaal bevindt zich een bescheiden bibliotheek met een bijzondere verzameling boeken, waaronder Den Nederlandtsen hovenier (1669) van Jan van der Groen. Samen met De verstandige kock Of Sorghvuldige Huyshoudster (1668) geven deze boeken inzicht in de culinaire wereld van de 17de eeuw. Recepten voor een groot aantal gerechten, van het bereiden van vlees en vis tot aan rauwe salades als voorafje, getuigen van de eetcultuur op Hofwijck. In de tentoonstelling is ook de dichtbundel Koren-bloemen (1658) van Constantijn Huygens opgenomen. In het gedicht Hofwijck beschrijft hij een wandeling over de uitgestrekte tuin en hoe zijn gasten tenslotte in de keuken terechtkomen en daar allerlei lekkers krijgen voorgeschoteld!In het souterrain van Hofwijck bevindt zich de authentieke 17de eeuwse keuken, waar de oorspronkelijke witte faience wandtegels nog te zien zijn en alles de sfeer ademt van het rijke bestaan van de eigenaren. Hier vertellen de alledaagse gebruiksvoorwerpen en archeologische vondsten het verhaal van het koken, bakken en roosteren boven open vuur. Enkele flessen zijn in de 20ste eeuw uit de gracht van Hofwijck gevist en het zou kunnen dat ze nog zijn gebruikt zijn door Constantijn of Christiaan. En om alle etenswaren echt vers te houden, had Hofwijck een ijskelder, waardoor er de zomer lang koude drankjes konden worden gedronken.

Beeld: Justus de Gelder, Twee jonge vrouwen in een keuken, 1671. Doek, bruikleen particuliere collectie door bemiddeling Hoogsteder Museum Stichting