Tentoonstellingen aanmelden

In het voorjaar 2021 stellen we moderniteit verder in vraag met een dialoog tussen Aboriginal-schilderkunst en onze collecties. We nodigen je uit om een duik te nemen in het universum van de Aboriginal schilders.

Sinds Papunya Tula in de jaren 1970 de artistieke beweging op gang bracht, geniet de Aboriginal kunst een groeiende internationale reputatie. De werken gaan in gesprek met het “moderne primitivisme” en weerspiegelen zo de moderniteit van kunstenaars die te lang als “primitief” werden beschouwd. Clichés worden achterwegen gelaten. In plaats daarvan krijgen we ruimte voor vrouwelijke expressie en etnografische standpunten die kritische vraagtekens plaatsen bij de ideeën die sinds de 19de eeuw de discussie domineren.

Drie monumentale schilderijen van Debbie Brown Napaltjarri, Mary Brown Napangardi en Tjawina Porter Nampitjinpa, die in 2019 aan het museum werden geschonken door Chris Simmons, worden vergezeld door werken uit de collectie van Marie en Alain Philippson; en in dialoog gebracht met werken uit de collecties van het museum.

Beeld: website Koninklijk musea voor Schone Kunsten van België

Van 26 mrt 20 21

t/m 1 aug 20 21