Collectie Roef-Meelker & Ton Slits, Jeroen van Loon en Bob Demper

Museum Helmond toont na drie jaar weer een omvangrijk deel van de collectie Roef-Meelker. Dit keer aangevuld met werk van hedendaagse gastkunstenaars: Ton Slits, Jeroen van Loon en Bob Demper. Vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw verzamelde de familie Roef-Meelker beeldende kunst (1920-1980). Ze waren gefascineerd door kunstenaars die werkten in een abstracte stijl en gebruik maakten van felle kleuren en rake penseelstreken. De collectie omvat schilderijen en beelden van kunstenaars als Karel Appel, Asger Jorn, André Masson, Nicolaes de Staël en Barbara Hepworth.

Ton Slits maakt abstract werk afgeleid van de natuur, hij toont in de expositie enkele nieuwe schilderijen én een enorme vrijhangende ‘tekening’ in de ruimte. Met behulp van abstrahering tracht hij ordening aan te brengen in de chaos van de menselijke omgeving. Jeroen van Loon laat met zijn hilarische computer en videowerk ‘New Update Available’ (2022) onder meer zien hoe abstract en verwarrend onze alledaagse computertaal is.

Bob Demper maakte recentelijk een grote installatie met de titel ‘Black Rock, Soft Storm’ (2023) over hoe abstract bijvoorbeeld het werk van een handelaar in aandelen en opties is, losgezongen van de werkelijke, fysieke wereld. Demper belicht in een intiem filmportret van deze handelaar diens zorgen, gedachten en pogingen een opgelopen burn-out weer te boven te komen.