Tentoonstellingen aanmelden

AbStruct

Park, Tilburg

De tentoonstelling AbStruct is samengesteld door het Project Initiative Tilburg (beter bekend als PIT), een initiatief van Linda Arts. Arts maakt tevens deel uit van de werkgroep van PARK. Project Initiative Tilburg/PIT is een zwervend kunstintitiatief dat sinds 2008 op diverse locaties in het land tentoonstellingen maakt met internationale kunstenaars. De focus ligt daarbij voornamelijk op de abstracte kunst ofwel de non objective art. PIT streeft ernaar tentoonstellingen samen te stellen met werken op locatie. De zes deelnemende kunstenaars zijn geselecteerd om hun specifieke interesse voor abstracte structuren, (de)constructies, architectuur en ruimtelijkheid en hun bereidheid om zwart-wit werk op locatie te vervaardigen.

De tentoonstelling laat werken en installaties zien van:

Roos van Dijk (NL-1989)
Roos van Dijk is een jonge kunstnaar die momenteel een Master of fine art volgt aan het Frank Mohr Instituut in Groningen. In haar werken laat ze zich inspireren door de ritmiek van architectuur. Het canvas maakt steeds vaker plaats voor andere dragers; voor deze tentoonstelling maakt ze een monumentale muurschildering die een energieke stapeling van geometrische figuren is.

Esther Stocker (IT/AT -1976)
In haar schilderijen en ruimtelijke installaties creëert Ester Stocker geometrische systemen. Daarbij onderzoekt zij het moment waarop zo’n systeem uit elkaar dreigt te vallen. Door een kleine, soms minimale aanpassing van een lijn in een raster, ontstaat een gevoel van desoriëntatie, fysiek en mentaal: “Iets wat bekend was, is niet langer herkenbaar, een gevoel van vertrouwen gaat verloren.”

Sebastian Wickeroth (DE -1977)
In het werk van Sebastian Wickeroth is zowel vorm als inhoud belangrijk in de decompositie van geometrische vormen. Kubussen en muurdelen vallen stuk op de vloer en monochrome perfectie wordt aangetast. Daarmee voegt hij een verhalend element toe aan de minimalistische vorm. Het gaat de kunstenaar niet zozeer om de deconstructie van de vorm, maar meer om de vraag of decompositie, als middel om een beeld te maken, gelijkgesteld kan worden aan constructie

Graphic Surgery (Gysbert Zijlstra (NL -1978) & Erris Huigens (NL -1978))
Graphic Surgery werd in 2006 opgericht door Gysbert Zijlstra en Erris Huigens. Het duo ontleent haar beeldtaal aan het industriële of stedelijke landschap. Het meest is zij gefascineerd door de bouwkraan, die nooit bedoeld was om esthetisch of mooi te zijn, maar wel universeel het symbool is geworden voor de transformatie van steden. Voor Abstruct lieten beide kunstenaars zich voor het eerst uitdagen om een installatie te maken waarin tweedimensionale en driedimensionale elementen gecombineerd worden.

Clemens Hollerer (AT -1975)
Clemens Hollerer onderzoekt hoe mensen reageren op desastreuze situaties. Voor het nieuwe werk Always running never looking back, waarbij het lijkt of een zwart houten constructie de ruimte in is gegooid en daarbij uiteen gespat, ontleent Hollerer de titel aan een lied van de Amerikaanse post-hardcore band Touché Amoré. Dat gaat over situaties waarbij mensen moeten vluchten uit hun vertrouwde omgeving en alles achter moeten laten.

Jasper van der Graaf (NL -1976)
De schilderijen en muurschilderingen van Jasper van der Graaf bestaan uit strakke vlakken, elastische lijnen en dynamische structuren, die doen denken aan plantvormen, kristallen of uitgerekte kauwgom. Nergens wordt het echter echt figuratief. De schilder onderzoekt liever de complexiteit van vormgevende principes. Voor elk schilderij maakt hij in collage een ontwerp op klein formaat waarbinnen nog met elementen geschoven kan worden.  Voor AbStruct maakt hij een muurschildering in de vide van PARK.

Beeld: Park

Van 22 jan 20 17

t/m 5 mrt 20 17