Migratie, het Israëlisch-Palestijns conflict, racisme – de thema’s die documentaire fotograaf Ad van Denderen in de periode 1965-2019 vastlegde zijn nog steeds actueel. De tentoonstelling Ad van Denderen: Onderweg in het Nederlands Fotomuseum belicht hoogtepunten uit zijn carrière die bijna zes decennia omvat.
Ad van Denderen (Zeist, 1943) begon zijn lange carrière begin jaren 60. Na zijn afstuderen aan de Utrechtse School voor de Grafische Vakken, waar hij les kreeg van fotograaf Ata Kandó, reisde hij door Azië en het Midden-Oosten. In de jaren daarna fotografeerde hij onder andere in Tsjetsjenië, Iran, Israël en de Palestijnse Gebieden, Zuid-Afrika en Zuid-Europa. Maar ook in Nederland maakte hij iconische foto’s, zoals die van zijn eerste grote documentaire project Huizen van bewaring (1978-1979), waarvoor hij zich liet opsluiten in de gevangenissen aan het Kleine Gartmanplantsoen en de Havenstraat in Amsterdam.
Altijd onderweg
Voor zijn foto’s, zowel vrij werk alsin opdracht, was Van Denderen veel onderweg. Maar ook figuurlijk stond hij niet stil. Van Denderen bleef zoeken naar nieuwe manieren van beeld maken. ‘In een steeds complexer wordende wereld, met veranderende opvattingen over fotojournalistiek, probeerde ik met mijn fotografie voorbij maatschappelijke clichés te raken. Ik was niet op zoek naar het laatste nieuws, maar geïnteresseerd in de achterliggende processen en structuren.’ Dat resulteerde onder meer in de internationaal veelgeprezen serie Go No Go, waarvoorVan Denderen in een periode van vijftien jaar langs de randen van Europa reisde, waar migranten met wisselend succes West-Europese landen probeerden te bereiken.
Bedachtzaam beeld
De overzichtstentoonstelling Ad van Denderen: Onderweg laat zien hoe Van Denderen de grenzen van de documentaire fotografie verschuift. Rond het jaar 2000 verwisselde hij zijn verhalende zwart-wit fotografie voor een meer conceptuele beeldtaal. Reflectie en verbeelding werden belangrijker dan registratie. Een mooi voorbeeld daarvan is Qualandia, in 2013 gemaakt op de Westelijke Jordaanoever. De kleurenfoto toont de ‘intifadasteen’ die na het vrijdaggebed naar de vijand bij checkpoint Qualandia werd gegooid. ‘Ik gebruikte steen als een metafoor voor de gebeurtenissen op de Westelijke Jordaanoever. Ik probeerde een meer bedachtzaam beeld te geven van de precaire en complexe situatie waarin de regio zich al decennia bevond.’
Beeld: Qualandia, Westelijke Jordaanoever, 2013 © Ad van Denderen (LR)