Van 13 mei t/m 29 oktober 2023 presenteert Museum W de tentoonstelling Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus. De tentoonstelling geeft een overzicht van het omvangrijke oeuvre van kunstenaar Frans Franciscus. In Museum W toont Franciscus zowel oud als nieuw werk, variërend van schilderijen op groot formaat tot fotografie en keramiek.

Het werk van Frans Franciscus (1959) is geïnspireerd door klassieke Europese schilderijen en sculpturen, vaak met een Bijbelse achtergrond. Inspiratiebronnen zijn barokschilders als Caravaggio, El Greco en Bronzino, maar ook Girodet, Rubens en Jan Lievens leveren hem volop materiaal. Vervolgens geeft hij aan bekende thema’s en composities van deze oude meesters een hedendaagse draai. Zo levert hij commentaar op actuele kwesties, vaak op verrassende en eigenzinnige wijze. Zijn kunstwerken proberen altijd ruimte te scheppen voor een bredere kijk op de mens. Aspecten als diversiteit, gender, klimaat, maar ook sociale misleiding en manipulatie komen daarbij aan de orde.

BIOGRAFIE

Franciscus studeerde aan de kunstacademie in Utrecht en woont en werkt in Amsterdam. Hij schildert met olieverf. De eerste opzet van het schilderij is altijd een grisaille, een onderschildering in grijs- of bruintinten, gevolgd door vele dunne kleurlagen. Sinds 2012 maakt Franciscus, samen met zijn echtgenoot en grafisch ontwerper Rienus Gündel Franciscus, een serie fotografische portretten: Digital studies after Memling. Rond 2015 raakt hij geïnteresseerd in het maken van keramische beelden. Om zijn kennis hierover uit te breiden, volgt in 2018 een werkperiode in het befaamde Europees Keramisch Werkcentrum in Oisterwijk. Een jaar later gevolgd door een artist-in-residence bij Taoxichuan International Studio’s in Jingdezhen, dat sinds 2000 de keramische hoofdstad van China is.

SOLO ‘ADAGIO VIOLENTE – OP PELGRIMAGE MET FRANS FRANCISCUS’

In de tentoonstelling in Museum W in Weert is naast ouder werk, ook veel nieuw werk van Frans Franciscus te zien. De presentatie volgt enkele veel gebruikte urgente thema’s die centraal staan in het werk van Franciscus, zoals macht, de manipulatie van de kunstgeschiedenis, gelijkheid en emancipatie. Deze onderwerpen sluiten goed aan bij de levensthema’s uit de vaste collectiepresentatie van het museum.

Beeld: Adagio Violente, Frans Franciscus