Van 13 mei t/m 29 oktober 2023 is in Museum W in Weert de al lang verdiende solo ‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’ te zien. Frans zijn omvangrijke oeuvre bestaat uit schilderijen, keramiek sculpturen en fotografie waarin een brede kijk op de mens wordt gepresenteerd. Het werk spreekt aan, is scherp, maatschappelijk relevant en soms humoristisch.

Het werk van Frans Franciscus (1959) is geïnspireerd door klassieke Europese schilderijen en sculpturen, vaak met een Bijbelse achtergrond. Inspiratiebronnen zijn barokschilders als Caravaggio, El Greco en Bronzino, maar ook Girodet, Rubens en Jan Lievens leveren hem volop materiaal. Vervolgens geeft hij aan bekende thema’s en composities van deze oude meesters uit de Westerse kunstgeschiedenis een hedendaagse draai. Zo levert hij commentaar op actuele kwesties, vaak op verrassende en eigenzinnige wijze. Zijn kunstwerken proberen altijd ruimte te scheppen voor een bredere kijk op de mens. Aspecten als diversiteit, gender, klimaat, maar ook sociale misleiding en manipulatie komen daarbij aan de orde.

Solo ‘Adagio Violente – op pelgrimage met Frans Franciscus’
In de tentoonstelling in Museum W in Weert is naast ouder werk, ook veel nieuw werk van Frans Franciscus te zien. De presentatie volgt enkele veel gebruikte urgente thema’s die centraal staan in het werk van Franciscus, zoals macht, de manipulatie van de kunstgeschiedenis, gelijkheid en emancipatie. Deze onderwerpen sluiten goed aan bij de levensthema’s uit de vaste collectiepresentatie van het museum.