Aglaia Konrad (Salzburg; woont in Brussel) is een kunstenaar met een fascinatie voor architectuur. Op uitnodiging van het FOMU ontwikkelt zij een ruimtelijke installatie voor de bovenste verdieping van het museum, getiteld Umbau.

Sinds de jaren 90 reist Konrad de wereld rond om bijzondere architectuur en stedelijke ontwikkeling te fotograferen. Als een archeoloog onderzoekt ze de betekenislagen van de stad, van de materiaalkeuze tot de achterliggende ideologie. Centraal in de installatie in het FOMU staat Konrads nieuwe reeks over de Gentse Boekentoren. De titel Umbau verwijst niet alleen naar de recente renovatie van dit iconische gebouw, maar evengoed naar Konrads maakproces: van constructie naar deconstructie en vice versa. Konrads enthousiasme voor de breedte van het onderwerp is aanstekelijk en laat je met nieuwe ogen naar architectuur(geschiedenis) kijken.

Aglaia Konrad studeerde aan de Jan van Eyck Academie en doceert aan LUCA School of Arts in Brussel. Haar werk is internationaal tentoongesteld, waaronder in het Stedelijk Museum Amsterdam; Camera Austria, Graz, Le Bal, Parijs; Documenta X, Kassel; Metropolitan Museum of Photography, Tokyo. In 2016 wijdde Museum M in Leuven een overzichtstentoonstelling aan haar werk.

Beeld: Logo