AI (Kunstmatige Intelligentie) heeft de afgelopen jaren een enorme ontwikkeling doorgemaakt en de mogelijkheden lijken eindeloos. Maar kunnen wij het verschil nog wel zien tussen het werk van echte mensen en AI? En wat betekent deze ontwikkeling voor de kunst? Bezoek de tentoonstelling AI-Catcher en kom erachter! Zie hoe kunstenaars op verschillende manieren de creatieve samenwerking zijn aangegaan met AI, leer hoe AI werkt, welke toepassingen er zijn en ontdek zelf hoe moeilijk het kan zijn om het verschil te zien tussen mens en machine.

De Nieuw-Zeelandse kunstenaar Tom White creëerde in zijn werk Perception Engines II samen met AI fysiek abstracte prints. Kunst door AI, voor AI. Het kunstenaarscollectief Telemagic heeft hun eigen deep-learning algoritme ontwikkeld dat zowel muzikant, dirigent als instrument is. Het algoritme genaamd vNine componeert muziek op basis van datasets van menselijke muziek. Jan Zuiderveld maakt, gedreven door nieuwsgierigheid en fascinatie voor AI, kunst die vormen van interactie tussen mensen machine verkent. Bij zijn Coffee Machine kun je terecht voor een kop koffie en een goed gesprek, met kunstmatige intelligentie.

In de tentoonstelling AI-Catcher word je op verschillende manieren meegenomen in de wereld van AI. Naast de tentoonstelling bij Oyfo Kunstpodium vind je in Oyfo Techniekmuseum tekstborden waarbij gebruik is gemaakt van ChatGTP. Een chatbot die AI-gegenereerde content maakt. In de Tijdelijke Tentoonstellingsruimte is er gebruik gemaakt van het AI-programma MidJourney voor het genereren van beelden. Je ziet het werk van creatieve, menselijk makers naast het werk van een machine.

Tom White – Perception Engines II