Van 26 april t/m 1 september 2024 toont SCHUNCK Museum in Heerlen tekeningen en installaties van Oekraïense kunstenaar Alevtina Kakhidze in de vitrine en de bibliotheek van het Glaspaleis en in de Sint-Pancratiuskerk.

Alevtina Kakhidze (1973) werd geboren in Oost-Oekraïne, ze woont en werkt in de buurt van Kyiv. De voormalige etalage van het modehuis Schunck is voor Alevtina Kakhidze van bijzondere betekenis. In 2005 werd op deze plek al een installatie met haar tekeningen getoond. Een etalage staat voor haar symbool voor vrede: “When I see a shop window with adorable goods, I think it’s a sign of peaceful life. Because if there was a war, no one would put those goods there.”

In de vitrine van het Glaspaleis toont Kakhidze haar werk in de vorm van een installatie in een aantal hoofdstukken. Ze bezoekt het werk dat ze de afgelopen jaren maakte opnieuw, en reflecteert daarmee op haar eerdere werken in een nieuwe context. In 2022 verwierf SCHUNCK negen tekeningen van Kakhidze, die eerder in datzelfde jaar werden gemaakt, vlak na de grootschalige invasie van Oekraïne door Rusland. Deze collectiewerken zijn te zien op de tweede verdieping van het Glaspaleis.

Alevtina Kakhidze toont in de Sint-Pancratiuskerk – op een steenworp afstand van het Glaspaleis – werk van veertien hedendaagse Oekraïense kunstenaars, onder de titel ‘What hinders a sermon becomes one’