De middeleeuwen zijn donker, drassig, koud en bikkelhard. Er rolt al eens een afgehakt hoofd op de grond. En bij de geringste vertoning van ietwat afwijkend gedrag, stond je beslist de brandstapel te wachten. Studies bewijzen steeds meer dat dit beeld misschien wel impressionant mag ogen op het witte doek maar weinig representatief is voor het leven in de middeleeuwen zelf.
In het kader van de tentoonstelling Vrolijk, Vrij en Vunzig’ in het Yper Museum presenteert Studio Artîlerie van De Lovie ‘Allegoritmique’. Net als de middeleeuwen moeten ook personen met een verstandelijke beperking vaak afrekenen met vooroordelen of onjuiste veronderstellingen. De aandacht wordt bijna automatisch gelegd op hun kwetsbaarheden en zorg die daarbij komt kijken. Zelden wordt uitgekeken naar hun poëtische, filosofische of artistieke aspiraties. Studio Artîlerie, het kunsteneiland van De Lovie wil de wereld daar attent op maken.
Maar er is meer dan dat die deze kunstenaars met de middeleeuwen verbindt. Hun kunstwerken laten zich als een waarachtig verhaal lezen. Hun bijzondere blik op de wereld waarin ze zich bevinden en de manier waarop ze omgaan met de gebeurtenissen uit hun eigen leven, doen ons op kleurrijke wijze over onszelf reflecteren.
Beeld: binnenwerk catalogus Allegoritmique