Tentoonstellingen aanmelden

Beeldenroute op de Hes ‘ALLES IS HIER’
URGENTIE Juist op het moment dat veel culturele evenementen gecanceld of uitgesteld zijn – bijvoorbeeld Sonsbeek 2020 en de IJsselbiënnale – is de urgentie van deze expositie duidelijk. Vijftien kunstenaars uit de omgeving tonen buitenbeelden in een coronaproef route op de Hes. De Hes is een parkachtig landschap op de grens van Arnhem en Oosterbeek (onderdeel van Arnhems Buiten).

BELANG VAN KUNST Beeldende kunst voegt een belangrijke dimensie toe aan de waan van de dag. De buitenbeelden dagen de bezoeker dan ook uit en zetten aan tot reflectie, communicatie, een gedachtesprongetje of meer persoonlijke associaties. De beelden gaan een relatie aan met het landschap van de Hes of voegen er iets aan toe: door de beelden ervaar je het landschap op een andere manier.

ROUTE EN LANDSCHAP De beeldenroute loopt langs de bijzondere natuursferen die de Hes biedt. Via het gebouw van de Jacobiberg langs de Slijpbeek, door het dal en het open veld richting de bosrand: Hier kun je heerlijk wandelen of even ontspannen op een bankje of in het gras.

ENKELE WERKEN UITGELICHT De beelden voegen zich in het landschap en verrassen door de betekenissen die zij in dit landschap oproepen.

In het geaccidenteerde landschap verwijst de Valleitafel van Bram Kuypers naar de hoogteverschillen die hier in de ijstijd ontstonden. De tafel roept associaties op, want wellicht heeft ooit iemand – lang geleden – er een ode aan het landschap geschreven.

De torens van Lucas Sloot refereren aan de geschiedenis van dit gebied waar ingenieursbureau KEMA eerder elektriciteitsproeven deed. Zijn torens staan opgesteld in het verlengde van de hoogspanningsmast die van een afstand te zien is.

Anne ten Ham reageert op een bestaand klein huisje door het een extra omhulsel te geven. Hierin creëert zij met flarden rook een mist die in de schemer het licht van binnen doorlaat als een geheimzinnig schijnsel. In het andere huisje projecteert zij een video waarin te zien is hoe een vlieg op zoek is naar een uitweg.

De dubbele tetraëder van Bart Verburg tart de zwaartekracht: vanuit een bepaalde invalshoek kan men er een ster in zien die ogenschijnlijk moeiteloos balanceert op een van zijn punten. Vanuit een ander oogpunt wordt het een eenvoudige kubus, doorkruist met diagonalen. Het beeld daagt de kijker uit om het werk vanuit verschillende perspectieven te bekijken.

Lijntekening III van Ellen Boersma refereert aan het zonnestelsel en nodigt de kijker uit rond het beeld te lopen om te ervaren dat het beeld daardoor voortdurend van vorm verandert.

De Tekenmachine van Fons Snelder tekent langzaam maar voortdurend een dunne lijn in spiraalvorm die uitgroeit tot een groot zwart vlak. De lijn verwijst naar het hier en nu, maar ook naar de eeuwigheid.

‘Waterbridge’, een stoere installatie van Rob Sweere boven de Slijpbeek, nodigt uit tot communicatie op 1,5 meter afstand. In ‘Contemplatorium’, zijn andere beeld, kan de bezoeker mediterend lopen en in contemplatie rust vinden.

Gijs Verhoofdstad legt een directe relatie met bomen en boomgroepen: hij maakt hun energie hoorbaar en samen vormen deze geheime geluiden een orkest.

DEELNEMENDE KUNSTENAARS Deze openluchttentoonstelling is georganiseerd door Scarabee in samenwerking met 15 kunstenaars. Een spontaan idee groeide uit tot een ruim opgezette beeldenroute met werk van toonaangevende Nederlandse kunstenaars:
Ellen Boersma, Karel van der Eijk, Ewoud Groenendijk, Anne Ten Ham, Bart Nijboer, Bram Kuypers, Willem Ouwerkerk, Lucas Sloot, Fons Snelder, Rob Sweere, Roeki Symons, Jerome Symons, Gijs Verhoofstad, Bart Verburg en Rob Voerman.

Events voor jong en oud in het weekend
Gedurende de expositieperiode vinden in een aantal weekends kleine events en activiteiten plaats in, op en om de Beeldenroute. De events zijn voor jong en oud.

Van 6 sep 20 20

t/m 1 nov 20 20