Tentoonstellingen aanmelden

Als beelden gaan spreken

Grote Kerk Oosthuizen, Oosthuizen

Woord en beeld versterkt elkaar in Oosthuizen

Van 25 juli t/m 15 augustus is de tentoonstelling “Als beelden gaan spreken” te zien in de Grote Kerk van Oosthuizen. Dichters die een gedicht maken bij een kunstwerk, en kunstenaars die een kunstwerk maken bij een gedicht. Een inspirerende kruisbestuiving.

De Waterlandse Kunstkring heeft enige tijd geleden de samenwerking gezocht met de Dichterskring Waterland. Zij maakten spontaan gedichten bij het werk van kunstenaars van de Waterlandse Kunstkring toen deze werden geëxposeerd in de Grote Kerk van Monnickendam. De kunstenaars hebben hen vervolgens uitgenodigd om tijdens hun komende tentoonstelling nieuwe gedichten en kunstwerken samen te exposeren.

In de kerk in Oosthuizen zijn schilderijen, foto’s, sculpturen, keramiek en assemblages te zien met de bijbehorende gedichten. Het was heel inspirerend om een gedicht als uitgangspunt te nemen voor een kunstwerk omdat het je even uit je comfortzone haalt. Andersom gebruikten dichters weer een kunstwerk als uitgangspunt om een gedicht te maken. Soms kan deze ‘nieuwe’ manier van werken in het begin even een worsteling zijn maar de resultaten zijn bijzonder te noemen. Bij de expositie wordt een bundel uitgegeven waarin de kunstwerken met het bijbehorende gedicht staan, te koop tijdens de expositie en bij de Waterlandse Kunstkring.

De Waterlandse Kunstkring is een kunstenaarscollectief dat in 1999 is opgericht. De aangesloten leden hebben over het algemeen een professionele opleiding in de beeldende kunst genoten. Kenmerkend voor het werk van de leden is het creëren van eigentijdse kunst met een persoonlijk karakter. Leden van de Waterlandse Kunstkring onderhouden een professioneel samenwerkingsverband, waarbinnen aan de leden ruimte geboden wordt voor onderlinge samenwerking, het toetsen van ideëen en het uitwisselen van ervaringen op artistiek niveau.

De dichterskring is een actieve groep dichters die maandelijks bij elkaar komt om gemaakt werk voor te lezen en te bespreken. Zij organiseren regelmatig activiteiten, zoals een Taallokaal en Poezie in openbare ruimten waaronder de gedichten in het Dijklander ziekenhuis. Onlangs hadden zij een samenwerkingsproject met fotografen uit Monnickendam. Foto’s voorzien van hun gedichten hingen achter ramen in de binnenstad.

Van 25 juli tot en met 15 augustus is de expositie te zien in de kerk van Oosthuizen, Raadhuisstraat 61: elke donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 14.00 tot 17.00 uur. Entree is gratis.

Deelnemende kunstenaars zijn: Vera Schoone, Henny Herfst, Jans van Baarsen, Fred Roskam, Joke Trim, Elize van Sonderen, Emmy Buys, Anja Teunisse, Marian van Ewijk, Ashti Schuit, Jannig Kwakman, Anneke Mulder, Carolien Broersen, Christine Mooijer, Mieke Werners, Anneke Peerenboom en Philine van der Vegte.
Afbeelding: Henny Herfst

Van 25 jul 20 21

t/m 15 aug 20 21