Tentoonstellingen aanmelden

Ambacht aan de wand – Betoverende expositie over beschilderd behang

Westfries Museum, Hoorn

Bomen, bloemen, vogels: in de 18e eeuw was het mode om kamers te decoreren met op behang geschilderde landschappen. Het Westfries Museum geeft met de tentoonstelling ‘Ambacht aan de wand, de betovering van beschilderd behang’ de verbeelding de ruimte. Deze betoverende expositie loopt tot en met 12 september 2021.

Ambacht aan de wand

De expositie omvat monumentale handbeschilderde behangsels uit de achttiende en negentiende eeuw, hedendaags werk van Snijder&CO, die het ambacht van het behangschilderen nieuw leven inblazen, en het verhaal over de Vaderlandsche Maatschappij van Reederij en Koophandel ter Liefde van ‘t Algemeen die met de productie van handbeschilderd behang de economische crisis vanaf 1777 te lijf ging.

Historische muurkunstwerken

Verwonder je over deze historische en nieuwe muurkunstwerken. In deze mooie handbeschilderde behangsels zitten vaak hele verhalen verstopt: referenties aan de bewoners en het huis. Deze ambachtelijke schilderkunst leidde ook tot perspectivische panorama’s: muurkunst die soms een heel kamertje-rond ging.

Wedstrijd
Schilder je zelf? Dan daagt het museum je uit om mee te doen aan de ontwerpwedstrijd en je eigen beschilderde behang te creëren. Wie weet hang jij dan straks bij de expositie en mag je een dagje meelopen met Snijder&Co om de kneepjes van het vak te leren!

Van 5 jun 20 21

t/m 23 jan 20 22